С близо 500 души е нараснало населението на община Вършец в периода от април 2022г. до април 2023г. Това става ясно от извършена проверка по Закона за гражданската регистрация.

Проверката е направена във връзка с предстоящия местен вот и показва, че регистрациите стават факт преди местните избори при спазени законови срокове за това.

Най- много новорегистрирани по настоящ адрес има в град Вършец – 171 души, 72 -ма пък са се регистрирали по постоянен адрес.

Този солиден “прираст” на населението едва ли би изглеждал съмнителен, ако курортното градче бележеше някакво развитие през годините.

Необясним е и интересът към селата, където инфраструктурата и транспорта са в лошо състояние или изобщо липсват.

В с. Горно Озирово новорегистрирани за последната година по настоящ адрес са 54 души, а по постоянен 5 души, в с. Горна Бяла Речка има 2 регистрации по настоящ адрес, а в Долна Бяла Речка 9, по постоянен адрес регистриралите се са 11 броя.

Село Долно Озирово е предпочетено от 29 души, които са го отбелязали като свой настоящ адрес, а за постоянно място за живот са го избрали 9 души.

В с. Драганица регистрираните по настоящ адрес са 12 броя, по постоянен 4.

Спанчевци се е сдобило с цели 46 новорегистрирани по настоящ адрес и само двама по постоянен, а с. Стояново има 6 нови жители. Село Черказки е нарастнало с 17 души по настоящ адрес и само 4 по постоянен.

Тази справка прави община Вършец национален рекордьор по демографски прираст.

Въпросът е какво точно е привлякло толкова хора към Вършец, който през последните няколко мандата не бележи развитие?

В “града на здравето” има само една аптека, а по разбития му център, наред с местните и новорегистрираните жители, сред лисици и глутници бездомни кучета, се разхождат смутени туристи.

От години курортното градче е в мрежите на две политически сили, които ако съдим по регистрациите на “новите жители” може би са притеснени от резлултата на 29 октомври.

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение “Про веритас” и сайта “За истината“ в рамките на проекта “Развитие на независима регионална журналистика”.