Днес ще бъдат избрани делегатите за патриаршеския избирателен събор. На 20 юни ще бъдат избрани тримата митрополити, от които на 30 юни ще се избира и новият български патриарх.

Светият Синод вече избра за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и се занимава с организацията по избора на нов патриарх.

За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия. Две от тях са да е над 50-годишна възраст и поне 5 години да е управлявал епархия като митрополит.

Предстоятелят на Българската православна църква почина на 78-годишна възраст на 13 март. На 15 март тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

С литийно шествие тленните останки на нашия духовен баща бяха пренесени от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” до храм „Св. Неделя” с помощта на същия лафет, с който през август 1943 г. са пренесени тленните останки на Цар Борис III Обединител. Общественото мнение определя и патриарх Неофит като Обединител.

Гробът на патриарх Неофит се намира в непосредствена близост до този на друг голям духовен водач на българите – Екзарх Йосиф I Български.