Партията „Има такъв народ“ напуска коалиционното мнозинство.

Това заяви председателят на Слави Трифонов в изявление.

„От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония”, заяви той.

„Причините, поради които тази коалиция не работи и поради която ние нямаме място в нея са две – Северна Македония и факта, че в държавата вече няма пари“, заяви още председателят на партията.

„Премиерът води друга външна политика, различна от тази на външния министър. Различна от политиката на парламента, различна от политиката на КСНС при президента. Премиерът си има друг външен министър“, каза Слави Трифонов по отношение на темата Северна Македония.

По думите му Петков е обещал на лидерите в Европа да падне ветото над РСМ, което е „безпардонно, едностранно нарушаване на подписаното коалиционно споразумение“.

„По отношение на бюджета – Асен Василев, откакто е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Това са нашите пари“, каза Трифонов.

Лидерът на ИТН коментира, че така и не е ясно за какво е изхарчена най-голямата сума в историята на България – 9 млрд. лева за 9 дни през декември 2021 г.

„Министрите на „Продължаваме промяната“ водят държавата към фалит.

Ако ние, от ИТН, искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме с всички екстри на властта. Аз продължавам да не се чувствам политик, аз съм, за да се свърши работа и заради моралния избор“, каза още Трифонов.

Накрая той завърши с това, че изтегля министрите на ИТН от кабинета и изважда партията от управлението.

„Щях да стоя усмихнат и ояден. Но за разлика от „Продължаваме промяната“ аз не съм такъв“, допълни Трифонов.