Областният управител може да ускори процедурата относно “Леденика”,

това каза за “Зов нюз” зам.-председателят на ОбС-Враца Ирина Иванова.
И допълни: „преди повече от месец при среща със Стефан Красимиров, инициирана от кмета Калин Каменов, представители на общинската администрация и съветници са настояли да не се търси друг стопанин на пещера “Леденика”, а да се ускори процедурата по повторното предоставяне на туристическата забележителност на най-добрия й стопанин- Община Враца“.
“Лично съм участвала в процедурата по първото предоставяне от Министерски съвет на пещера “Леденика” на Община Враца и знам, че този процес изисква изключително упорство и съвместни усилия между община и областен управител. За мен е необяснимо, как повече от половин година се създават всякакви пречки да не се внесе проект за решение в Министерски съвет.“
След отговора на областния управител вчера, Ирина Иванова публикува подробна позиция в публичния си профил във “Фейсбук”:
“Поради отправен от мен въпрос от обществен интерес, относно съдбата на пещера „Леденика“ на днешната сесия на Общински съвет – Враца, в който съм избрана за общински съветник от жителите на община Враца (не назначена), бях атакувана от “Областна администрация Враца”(цитирам подателя).
Доколкото ми е известно Администрацията би следвало да се представлява от определено от Министерски съвет лице и е нелогично сама да пише на когото и да било, но прессъобщението с подобен подател е факт, а фактите се излагат.
На този, който пише от името на администрацията, бих дала съвет – като представители на държавата с определени задължения за жителите на област Враца, слушайте внимателно заседанията на най-големия орган на местно самоуправление на територията на област Враца – Общински съвет-Враца.
Наистина има какво да се научи. Най-вече за правото на един общински съветник да пита Кмета за изпълнението на решения на Общинския съвет или за определени въпроси от обществен интерес, което не може да бъде ограничено, нито пък контролирано от “Областна администрация Враца”. Именно от това право се възползвах днес.
Въпросът ми по никакъв начин не атакува Областна администрация, нито когото и да било от работещите там, както лично, така и политически, а цели да внесе яснота сред гражданите на община Враца, които се обърнаха към мен, относно бъдещото ползване на пещера “Леденика” и прилежащите сгради и терен, както и продължилото над половин година бездействие от страна на Държавата, да посочи община Враца като логичния стопанин.
В този смисъл „Областна администрация Враца“ би трябвало да обере емоциите си, когато става въпрос за обществени дела и да не отправя политически внушения относно мотивите ми за подобно питане.
Водена съм единствено от интереса на жителите, които представлявам.
Пещера “Леденика” почти 100 години е на тях и то по волята на друг един общински съветник, Христанчо Матов, от когото можем само да бъдем респектирани и да взимаме пример за изпълнен обществен дълг.
Не мога да не изразя удовлетворение, че вследствие на отправения от мен като общински съветник въпрос, държавата, та макар и представлявана от „Областна администрация Враца“, даде така необходимото разяснение на врачани и пое конкретни ангажименти.
Надявам се, че написаното в прессъобщението, без дребните внушения, които ще пренебрегна, е държавнически ангажирана официална позиция, последвана от конкретни действия.”