На 20-ти декември почитаме паметта на свети Игнатий Богоносец, а празникът е известен като Игнажден. От днес започват коледните празници.

Според народния обичай „полазване“, първият човек, който посети дома ни днес , трябва да бъде уважен и почитан  до следващия Игнажден и какъвто е гостът, такава ще е и годината ни.

Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета …)“.

В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и поседява така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.

След това на сполазникът дават сито с пшеница и с него той поръсва из къщата, като благославя: „Да се роди дето рало ходи; дето ходи и не ходи!“.

Заради благословията си гостът трябва да е обсипан с пшеница и сушени плодове за плодородие. Стопаните на къщата го даряват и с риза, кърпа, чорапи или кадена вълна.

На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, задължително когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст – да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

Според народните поверия на  Игнажден не трябва да се изнася нищо от къщата, най-вече огън, жар и сол, за да не излезе берекетът; не се иска и не се дава назаем нищо; не се шие, плете, не се пере, за да не влезе болест в дома; не се вари боб, за да не бие градушка; бременните и жени, които не са раждали не трябва да работят, за да родят лесно;

Смята се, че  Свети Игнатий Богоносец е детето, което Господ взел на ръце  и което посочил на апостолите, като казал: “ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно”.

Имен ден празнуват Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен и Пламена.