Призоваваме личният състав на кабинета да бъде подбран внимателно. Има хора в служебното правителство, които привличат огромно одобрение. Не знам защо Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков не се интегрират в един нов кабинет. Те могат да допринесат с огромно доверие и качество в състава на правителството.

Това  изявление направи  днес от трибуната на Парламента Христо Иванов. Декларацията излиза от името на ПГ на ”Демократична България” .

Задачата за съставяне на правителство, при толкова партии, разделителни линии е сложна. Обещали сме на нашите избиратели, не каквото и да е правителство, не на всяка цена, а кабинет, който наистина може да промени и трансформира България”, допълни още бившият правосъден министър.

Ключова за нас е корупцията – правителството трябва да може да се справи с нея, а това ще е и тестът за кабинета. Корупцията е предпоставка за провеждането на всички останали политики в България. Казват ни го от ЕС, международните инвеститори и Държавния департамент на САЩ, казаха ни го и чрез санкциите по “Магнитски”, заяви  Христо Иванов.

Корупцията разрушава институциите и Републиката. Ще подкрепим правителство, което може да се справи с този проблем, коментира Иванов.Народният представител от “Демократична България” разкри от трибуната на Народното събрание, че с “Има такъв народ” все още няма официално споразумение, като до този момент са водени само разговори по определени политики.

По отношение включването на ДПС в преговорите за нов кабинет, от ДБ са на мнение, че трябва да се подкрепи управление с категорична програма, предвиждаща дистанциране от ГЕРБ и ДПС.Няма съмнение, че в парламентарните групи на двете политически формации могат да се водят разговори. Тези партии в ядрата си са заложник на организирани корупционни групи, около Борисов и “сарая”, категоричен бе депутатът от ДБ. “Докато те не се отърват от това, не трябва да се допускат до дневния ред и търговията с него – това е вратата за корупцията”, заяви още Христо Иванов .