Изборите приключиха и откриваме едно народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Откриваме го в неговата естествена сграда.

Това заяви председателят на „Демократична България-Обединение“ Христо Иванов от парламентарната трибуна.

„Даваме ли си сметка, че основното нещо, което българските граждани искат е законност, правила, здрави институции, които са си на мястото, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска и свободна.

Изглежда, че 45-ото Народно събрание ще може да свърши само една от задачите, които му бяха поставени от българското общество – да отстрани от управлението Бойко Борисов и ГЕРБ, и техните вечни партньори по консумация на властта ДПС“, заяви още Иванов.

Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент?

Той обяви, че имат 10 приоритета, които са обединени в две групи.

Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, които следват от пандемията.

„Трябва да предложим програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за бързо излизане на страната от цикъла на нови пикове в заразяването. На второ място трябва да се приложат комплекс от мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори на предприятията, домакинствата и социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение на нещата. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв на страната и ние трябва да получим много ясна картина. Ключова задача е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост.“

Втората група приоритети са свързани с дълбоката криза на държавността, в която се намира България.

„Кризата на българската демокрация не започва с това управление и с тези носители на определени позиции, става дума за много по-дълбоки системни основания.

Затова ние трябва да възстановим ролята на Народното събрание. Реформа в изборния процес. Дълбока реформа на правосъдието и в частност на ВСС и Прокуратурата. Изчистване и връщане в границите на законността на изпълнителната власт. Укрепване на суверенитета. Преодоляване на факторите, които ограничават свободата на медиите.

Събираме подписи за промени в Конституцията, които си поставят за цел на първо място да поставят главния прокурор под ясна демократична отчетност от страна на Парламента. Трябва да бъде въведена и пряка конституционна жалба.

Внесен е пакет за изменения в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съдилища и специализираната прокуратура. 

Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в сегашния й модел и, да, това ще доведе до освобождаването от длъжност на Сотир Цацаров.

Днес ще бъде внесен и пакет от изменения в Изборния кодекс.“

Иванов заяви още, че от „Демократична България-Обединение“ са готови на разговори за съставяне на кабинет с ПП „Има такъв народ“.

„Изборите дадоха знак, че българските граждани искат промяна. „Демократична България-Обединение“ се яви на тези избори с искане да получи мандат за управление от гражданите. Напривхме го, защото имаме амбициозна програма, защото имаме експертен капацитет и, защото имаме политическа формация, която може да понесе политическата отговорност и тежест на управлението. Избирателите, обаче, решиха друго. Те избраха промяната да бъде от „Има такъв народ“, които са втори. От тази гледна точка, ние считаме, че е лигитимно, ако бъде поискана наша подкрепа, да влезем с уважение и конструктивизъм в разговор, за това, какво управление да бъде излъчено с мандата на „Има такъв народ“.

Ако „Има такъв народ“ не успее да излъчи или не пожелае да излъчи кабинет за своя мандат, ние сме готови да обсъждаме и други действия, които да осигурят достатъчно време на този парламент да предприеме най-необходимите действия до избори. Нас не ние е страх от предсрочни избори, смятаме, че това е нормална част от демократичния процес.“