В нощта на 5 срещу 6 май хиляди ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ. 

Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува болести. Община Момчилград подготви района за предстоящото струпване на хора. В подготовката и протичането на събитието участват също служители на Държавното горско стопанство, полицията и противопожарната служба. Край извора вече са поставени химически тоалетни. Ще бъде осигурен генератор за захранването на осветление около извора. Районът на извора е обработен срещу кърлежи.

Според поверието в нощта срещу 6 май, когато християните празнуват Гергьовден, а мюсюлманите отбелязват пролетния празник Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района, добива лечебна сила и помага за различни болести като заекване, парези и екземи.

Точно в полунощ децата биват потапяни във водата, хората пълнят съдове от изградената чешма или директно от стичащите се по скалите малки струйки.

Наложена е временна забрана за движението и паркирането на автомобили в района от 13 часа на 5 май до 6 часа на 6 май, за да се избегнат инциденти и задръствания. Изключение правят автомобилите със специален режим на движение.

Организирани са два временни буферни паркинга, на които посетителите ще могат да паркират колите си. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. Децата и трудноподвижните хора ще се извозват от три 15-местни автомобила, осигурени от община Момчилград.

Забранена е употребата на алкохол, а в района на извора няма да се допускат лица в нетрезво състояние или такива, употребили упойващи вещества. Забранено е също и паленето на огън. Участниците в ритуала ще могат да се стоплят на предварително определени места, на които ще има огньове, дървата за които са осигурени от Горското.