Министерството, АПИ и Автомагистрали се явяват едни от най-сериозните нарушители на строеж на пътища.

Участък 10 на Автомагистрала “Хемус” е единственият добър пример, в който нещата са изрядни по Закона за обществените поръчки.

Някои от другите участъци са в графа „незаконен строеж“, а други са проектирани просто непрофесионално, това е факт. Единственият начин да ги узаконим е да минем през извънредно законодателство.

Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов на изслушването по време на първото заседание на парламентарната комисия за регионално развитие.

Според него участък 1 от АМ “Хемус” трябва да бъде готов до април тази година, а участък 2 до края на 2022 г.

„За участък 3 има срокове до юни 2023 г.  По участъци 4 и 5 се е работило, има свършени строително-монтажни работи, но те влизат в графата „незаконен строеж“, това не са празни думи – това е факт.

Единственият начин да го узаконим е да минем през извънредно законодателство, което може да се случи през вашата комисия. За 4-и и 5-и лот не смея да дам срок – поне 2 години за отчуждителни процедури и оттам нататък още 2 години за довършване.“

Регионалният министър заяви, че лот 6 е в горе-долу същото положение като 4-и и 5-и, а по 7-и и 8-и участък няма незаконни строежи, но са били проектирани, меко казано, „непрофесионално“, заради което се налага да се преустроят и проектират наново.

Караджов обърна внимание и на това, че на част от участъците на магистралата – 4-и и 5-и лот някои от строително-монтажните работи са направени без каквито и да е проекти.

„Тази част от магистралата е била сторена на честна дума. Нито едно от условията за узаконяването на строеж не е било спазено. С други думи министерството, АПИ и Автомагистрали се явяват едни от най-сериозните нарушители на строеж на пътища. Уви, така се е работило по време на последните няколко години на предишното редовно правителство, това са фактите и няма как да се оправим без специален закон“, обясни той.