Видин е бил градът с най-мръсен въздух в цяла България по време на отоплителния сезон, сочат измерванията на гражданското сдружение “AirBG”. Те са направени за зимния период от септември до април, съобщава Нова телевизия.

Според Световната здравна организация дните с мръсен въздух не трябва да превишават 35 годишно. От общо 160 дни отоплителен сезон обаче цели 91 са били с повишение на фините прахови частици във Видин. На второ място в класацията е Русе, следван от Пловдив.

От общината в града с най-мръсен въздух – Видин, признават, че печките са причината за замърсяване на въздуха през зимата с 5 пъти над нормите. Местните власти вече са изготвили проект за пречистване на атмосферния въздух на стойност над 12 милиона лева, който чака одобрение.

Може би изненадващо, но София не е в топ 3, а в средата на класацията с 41 дни с лошо качество на въздуха. Причината е благоприятният климат тази зима.

Градовете с най-добри показатели са Бургас и Стара Загора.

Жертви на мръсния въздух в световен мащаб стават 7 милиона годишно. Според наши лекари лошият въздух допринася за смъртта на над 14 000 души годишно в България, като най-честите причина за смъртността са сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите.