Методът на най-големия остатък решава шестия мандат в област Враца.

Според системата Хеър-Ниймайер и въз основа на известните до момента данни, битката за шестия мандат е най – вероятно да бъде между ГЕРБ-СДС ( за трети мандат) и “Демократична България-Обединение” (за първи мандат). С по-малки шансове, но все пак с такива, при преразпределение на остатъка са и “Има такъв народ”  (за втори мандат) и “Изправи се! Мутри вън” (за първи мандат). 

ГЕРБ – СДС са с два сигурни мандата и народни представители отново ще бъдат Петя Аврамова и Красен Кръстев.

Коалицията обаче има реален шанс и за трети мандат при преразпределение на остатъка.

Партията на Слави Трифонов – “Има такъв народ” също е с един сигурен мандат от област Враца, но и с високи шансове за втори, отново при преразпределение на остатъка.

Със сигурност на този етап в новия парламент влиза водачът на листата Георги Георгиев. Ако Георгиев, който е кандидат и от Софийски избирателен район обаче влезе от там, мястото остава за Иван Хиновски. Хиновски също е кандидат и от друг район, така че на този етап не е ясно кой от двамата ще бъде депутат от Враца. Ако и двамата изберат други райони, мястото се освобождава за Мая Антимова.

 

БСП бележи чутовен провал и в област Враца.

Остатъците от червения бастион са стигнали само за един мандат, без шанс за преразпределение на гласовете и за втори мандат. Представителят на червените е първият в листата Анастас Попдимитров. Въпреки големите амбиции и партийни игрички, областният координатор на местната Столетница Ивайло Лилов няма шанс дори и на преразпределение на остатък от мандат.

След тези избори област Враца със сигурност вече не може да бъде наричана бастион на БСП.

 

ДПС със сигурност изпращат Йордан Цонев в парламента.

Той е водач на листа и в друг район, така че областта може да се сдобие с поредния непознат депутат, който да “представлява интересите й” – Цветан Енчев. Припомняме, че ДПС веднъж вече направиха точно тази “врътка” и вместо с Камен Костадинов, регионът се сдоби с неизвестния до този момент в географските ни ширини Айхан Етем. Запознати с изборните сметки обаче са категорични, че ДПС нямат никакъв шанс за втори мандат в региона.

След два неуспешни опита да намерят подходящ водач на листата си “Изправи се!Мутри вън!” доведоха във Враца Андрей Вълчев.

Изборът на Манолова обаче не донесе очакваното.

Все пак коалицията има минимален шанс за мандат при преразпределението.

Хипотетично (защото все още не са готови окончателните резултати за област Враца) за шестия мандат в региона се конкурират ГЕРБ-СДС и  “Демократична България-Обединение”.

На този етап методиката сочи, по-малко вероятен мандат за “Има такъв народ!” и за “Изправи се! Мутри вън!”

Методът на най-големия остатък (известен още като метод на Хеър-Ниймайер) е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи. 

Всяка партия получава предварителни мандати, колкото е полученото цяло число. По този начин е възможно да останат незаети мандати, чийто брой е равен на сумата на остатъците. На следващата стъпка партиите получават до един допълнителен мандат по следното правило. Първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, втора партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати. Оттук и името на метода – на най-големия остатък.