Разговаряме с директора на Младежки дом -Враца, режисьорът Георги Врабчев. Темата е дългоочакваният ремонт на сградата на културната институция, в която на култура и изкуство са се учили и продължават да се учат поколения врачани.

Г-н Врабчев, темата за ремонт на Младежкия дом бе приета с голямо одобрение от жителите на Враца, като повечето от коментарите бяха, че детството на много от тях е минало в тази сграда. Реално от кога не е правен ремонт?

Като започнахме с публикациите и коментарите, голяма част от тях бяха : “време беше”.

Това е и отговорът на въпроса – повече от 20-30 години такъв ремонт не е правен, освен козметични ремонти. Всички знаем, че това е една много стара и емблематична за нашия град сграда, която е създадена точно преди 50 години и заслужаваше своя ремонт, нуждаеше се от него.

Имаме големи проблеми с амортизацията на покрива, което се отразява на всички помещения.

Добрата новина е, че това ще бъде отстранено и покривът ще бъде ремонтиран изцяло.

Ще имаме и две уникални зали, които са нови изложбени площи за нашия град. Те ще дадат възможност за постоянни експозиции. Това е важно, защото до този момент освен залата на галерията в Историческия музей, други изложбени зали в града ни няма.

Залите ще са мултифункционални, защото ще дадат възможност не само да се експонират произведения на изкуството, а и да са в постоянен досег с публиката, защото в тях ще се организират и други културни събития, и така хората, които посещават тези събития ще имат контакт и с изложбите.

Другият огромен плюс за сградата е, че най-после ще бъде създаден достъп за хора със специални потребности. Ще бъде изградена рампа, която ще свързва двете изложбени зали и по този начин ще дадем възможност наистина на всеки да посети мероприятията, които желае, както и да види експозициите.

Много чакан, много необходим и много качествен се случва ремонтът до момента. Очакваме в скоро време да “ изгреят” тези зали.

Средствата са по проект “Младежки дом – атрактивно културно средище”, Оперативна програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

Бюджетът е  780 060,25 лв.

Могат ли хората от града да организират свои събития в Младежкия дом?

Младежкият дом има невероятната възможност да бъде място и за различни събития, от лични празници, до място за обучение по различни програми. Нека обществеността да знае, че след приключване на ремонта имат възможността да използват залите за различни събития.

Ние сме културен център, но това не означава, че се изчерпва само с театрални, концертни постановки и изложби.

Това е едно място, в което всеки може да избяга от сивотата на деня и да попадне в един своеобразен слънчев остров.

Тук могат да се организират чествания, лични празници, на детски градини и на различни учреждения.

Ние сме мултифункционални и като архитектура, и като база. Вратите са отворени и всеки, който има желание, стига да са подходящи датата и часът, е добре дошъл.

Имаме 14 формации в почти всички сфери на изкуството и това прави донякъде историята на нашия Дом, защото голяма част от хората във Враца са участвали в нашите формации или са били публика, или пък пазят спомени от своя бал.

И до днес тук е едно уникално място за провеждане на абитуриентски балове, където не се чувстваш като клиент на ресторант с рокля на принцеса и красив костюм, а имаш място, където наистина да се почувстваш като на бал.

Ние сме неразривно свързани с хората на Враца.

По някакъв начин през своя живот, през своята младост, а дори вече и по-възрастни те са били тук и ние продължаваме да сме в пулса на града и той има нужда от този Дом.