„Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно защото Щабът и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност”.

Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки.

Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за COVID болни, намалява. Те също се заразяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

„Човешкият живот е абсолютната ценност, предполагам, че за всеки здравомислещ човек това е така. Ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност, освен тази, ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум”, каза още председателят на Щаба.

„Не претендираме за пълно затваряне на държавата и 100% ограничаване на контактите.

Но тези мерки ще дадат резултат в края на 2-рата седмица, а в края на 3-тата ще има и намаляване на нивата на смъртността.

Така ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници. Тези намалени нива ще забавят темпа на пандемията. Ще имаме и възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага”, смята ген. Мутафчийски.

Той обясни, че срокът е такъв по пример на Израел и други държави, в който е дал търсения резултат.

Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6 хиляди на ден – излезе от този 3 седмичен период със заболеваемост 400 души на ден.

„Ако се опитаме да погледнем цялостната картина и случващото се в Европа и света трябва да кажем, че в Европа е най-голяма заболеваемостта и смъртността. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и разболяха 3 милиона души, а починаха 50 хиляди. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези неща и да не вземе мерки, това би било безотговорно”, добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според директора на “Пирогов” мерките ще дадат глътка въздух за медиците, които вече 8 месеца са на първа линия.

„Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение”, обясни Балтов.