Един от прокурорите по делото е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето

„Не сме принуждавали прокуратурата да извършва нещо насила, нито сме използвали обидни думи срещу тях. Повод за срещата ни в ГДБОП беше, че четири дни не може да се разпита лице, което е заявило готовност да говори какво се е случило с 53 млн. лв. от „Хемус”, предназначени за лот 5 на скоростния път.

Един от прокурорите по делото е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Според него е безкрайно учудващо защо не се проявява интерес към разплитането на схемата. Той посочи, че след случая са образувани досъдебни производства срещу служители на ГДБОП.

Два пъти правим опита да разпитаме обвиняемия и двата пъти не успяваме”, добави Александър Анастасов – директор на „Икономически преследвания” в ГДБОП.

От МВР разкриха, че много от прокурорите нямали представа къде се намира сградата на ГДБОП.

Имало и чатове в социална мрежа, които показвали, че прокурор искал служител на ГДБОП да го закара до сградата.

Днес тези разговори били изтрити, но имало екранни снимки от тях.

Според говорителят на вътрешния министър се прави опит да се изсценира напрежение между институциите.

Припомняме, че по-рано днес прокуратурата обвини ГДБОП в натиск по делото за АМ “Хемус”. Това се случи по време на брифинг пред медиите. Според обвинението наблюдаващият прокурор по делото е бил притискан да измени квалификацията на деянието на единствения обвиняем по казуса в по-лека.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви че:

“До момента ние не сме убедени, че нашата прокуратура с всичките си възможности оказва съдействие по разкриването на истината за строителството на “Хемус”. Разбира се, и в някои други направления – ремонти на язовири, обществени поръчки, озеленяване на магистрала, която не съществува”.