Гражданското сдружение “БОЕЦ” огласи нови данни и информация по разкритията си отпреди малко повече от месец, че главният прокурор Иван Гешев е бил семеен приятел с един от обвиняемите преди 8 години за опита за убийство на Делян Пеевски – Красимир Методиев. Тогава стана известно, че Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и Министерството на правосъдието проверяват сигнал от “БОЕЦ” до МВР по въпроса.

Според сдружението разкритията му пряко свързват и осветляват ролята и участието на Гешев както във фалита на КТБ, така и “в сценария с т.нар. убийство на Пеевски, в което Гешев е набедил свой близък приятел за един от убийците на Пеевски”, посочи във “Фейсбук” Георги Георгиев от “БОЕЦ”, като допълни, че именно това “убийство” на Пеевски е дало основание на прокуратурата три дни по-късно през 2014 г. да влезе в сградата на КТБ, което е и “спусъкът” за фалита на банката.

“БОЕЦ публикувахме множество снимки, които доказват личния, близък, семеен, приятелски контакт между Гешев и Красимир Методиев, единият от набедените за убийци на Пеевски, и директно направихме нашето твърдение, че лично Гешев е набедил своя приятел, участвайки в схемата, поръчана от Пеевски, да бъде организирано т.нар. му убийство – през Сотир Цацаров и Петьо Еврото”, заяви още Георгиев, визирайки бившия главен прокурор и бившия началник на столичното следствие Петър Петров. Той допълни, че отговорът на техния сигнал до МВР е бил, че Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство по “изрезки от вестници”, както самата прокуратура е казала. БОЕЦ разполагали с този документ, въпреки че прокуратурата се е самосезирала, като според Георгиев в него се съдържа доказателство за престъпления, извършени от Иван Гешев.

По думите на Георгиев, цитиран от Дневник, от образуваното досъдебно производство ставало известно, че Гешев лично е изготвил и подал документ с невярно съдържание в хода на прокурорската проверка по казуса с цел да осуети наказателно преследване срещу самия него и свързани с него лица.

Той уточни, че в рамките на прокурорската проверка по казуса са снети сведения от множество лица, сред които Гешев и прокурорът от върховната прокуратура Бисер Кирилов, който е третият човек, който според “БОЕЦ” се вижда на снимките заедно с Гешев и Красимир Методиев, т.нар. “убиец” на Пеевски. “Той беше разпознат, огласен и беше потвърдена неговата самоличност. Т.е. този приятелски кръг е включвал Гешев, Кирилов и Методиев, набеден от първите двама за убиец на Пеевски. Незабавно от позицията на силата прокуратурата е изисквала от МВР преписката, която е образувана по сигнала на “БОЕЦ”, на основание това, че проверката е срещу магистрат и МВР не са компетентни да разследват и единствено спецпрокуратурата има компетенции по това. Изземвайки преписката, те са мислели, че ще получат всички доказателства, с които разполагат от БОЕЦ”, посочи Георгиев.