Огромното количество бракувани тонер касети са били открити в Лом в склад на фирма, собственост на италианци, регистрирана в София.

До преди няколко месеца фирмата е продавала мебели втора употреба.

По предварителна информация става въпрос за “Рикавъри грийн ООД”.

Собственици са трима италианци с еднакви фамилии, които са внесли всеки по 10 лв. капитал.

Дружеството е регистрирано на адрес в София, заедно с още 41 фирми.

По информация на “Зов нюз” фирмата е имала посредник в Лом.

Италианците и тяхната дейност са малко известни в България.

Според търговския регистър фирмата се занимава с покупко – продажба на офис продукти и консумативи, предлагане на услуги в областта на доставката на офис продукти и консумативи, производство и търговия на софтуер, хардуер и компютърни компоненти и аксесоари, продажба и управление на всякакъв вид отпадъци след получаване на съответния лиценз и др.

Управител: Джанлука Белан (свързан с 17 фирми)
Управител: Самюел Белан (свързан с 12 фирми)
Управител: Масимилиано Белан (свързан с 10 фирми)

Според източници на “Зов нюз”,  преди няколко години единият от управителите пред потенциални партньори е твърдял, че имат завод в Монтана. Оказало се обаче, че са наели площадка от жена и са складирали боклук там.

Вносът на тоновете бракувани тонер касети в Лом е идентичен с вноса на тонер касетите, открити във Враца.

И двете пратки са влезли в България, като бракувано електрическо и електронно оборудване, каквото всъщност не са.

Тоест в несъответствие и несъотносимост на придружителните документи с вида на отпадъците.

За разлика от врачанската Инспекция по околната среда и водите, тази в Монтана е открила това несъответствие.

Припомняме, че вчера /22.01.2020 г./ около 09,30 ч. след сигнал в група „Противодействие на икономическата престъпност” в РУ Лом е извършена съвместна проверка със служители на РИОСВ Монтана в складово помещение в крайдунавския град, собственост на ломска фирма, с ползвател софийска фирма, представлявана от италиански гражданин.

Установено е, че в складовото помещение нерегламентирано се съхраняват около 360 кубични метра отпадъци с произход Италия,

без съпроводителни документи, указващи произхода, вида, състава и свойствата им, както и категорията електрическо и електронно оборудване, съгласно Наредбата за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Контролните органи са констатирали и случаи на несъответствие и несъотносимост на придружителните документи с вида на отпадъците.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 353 в, ал. 1 от НК. В хода на досъдебното производство складовото помещение е запечатано и е издадено постановление за осъществяване на отговорното пазене на обекта. Работа по случая продължава РУ Лом.