Храненето по така наречения „западен“ стил  дори само за седмица може да влоши мозъчните функции и да насърчи младите хора да преяждат.

Какви тестове са направени?

Изследователи откриха, че след 7 дни ядене на храна с високо калорично съдържание. Доброволците в експеримента са се представили на тестовете за памет по-зле. В момента, в който приключвали с храненето, отново били готови за още от същото.
Бързата храна затруднява хората да регулират апетита си и води до нарушаване на дейността на хипокампуса.

Какво твърди професор Ричард Стивънсън?

„След една седмица на диета в „западния“ стил, вкусната храна като тестени закуски и шоколад става по-желана.”, твърди Ричард Стивънсън, професор по психология.  „Това ще ви накара все по-трудно да се съпротивлявате, да ядете повече и да нанасяте повече щети на хипокампуса, което ще ви вкара в порочния цикъл на преяждане.“

Какво предполагат учените?

Учените предполагат, че хипокампусът обикновено блокира или отслабва спомените за храната, когато сме сити, така че гледането на една торта не залива ума ни със спомени колко вкусна е тя. Когато обаче хипокампусът функционира не толкова ефективно, “лигите ни потичат” и получаваме неконтролируем поток от спомени за вкуснотии, правейки споменът за храната още по-привлекателен.

Как протекъл експериментът?

За експеримента били наети 110 слаби и здрави студенти на възраст около 22 години, които досега са се хранили рационално. Половината били разпределени на случаен принцип в контролна група, която си хапвала нормална храна в продължение на седмица. Другата половина била подложена на вредни вкусотии – белгийски вафли и фаст фуд.

Какви били резултатите от експеримента?

В началото и в края на седмицата студентите се хранели в лабораторията. Преди и след хранене те попълвали тестове за памет и оценявали храни с високо съдържание на захар. Накрая трябвало да оценят храните, които са яли.
„Колкото по-голямо е желанието за вкусна храна при ситите, толкова по-лоши са резултатите на тези хора на теста за хипокампусната функция“, казва Стивънсън.
Стивънсън вярва, че след време правителствата ще бъдат подложени на натиск да наложат ограничения върху преработената храна. Сега полагат усилия да възпрепятстват тютюнопушенето.

Работата му е публикувана в Royal Society Open Science.

Източник: theguardian.com