Енергийната парламентарна комисия ще заседава днес в Чирен. Целта е да се запознаят със състоянието на единственото работещо газово хранилище у нас.

В последните дни, Чирен стана отново актуална тема след спирането на доставките на синьо гориво от Русия. По данни на “Булгартрансгаз” в момента в хранилището има количества, които могат да стигнат за 41 дни през лятото. В момента Чирен е в процес на запълване.

“Газохранилището в Чирен е запълнено над 20%, а нагнетяването на природен газ продължава”,коментира пред НОВА ТВ Радослав Рибарски, председател на Енергийната комисия в парламента,

и допълни, че страната ни не го е запълнила предварително, защото “беше решено, че няма нужда и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон”.

За поскъпването на газа с 14% Рибарски каза, че основната цел за месец май е била да бъдат компенсирани спрените доставки от “Газпром експорт”. “Индикативните цени през следващите месеци се очаква да се върнат към нормалното”, каза председателят на Енергийната комисия.

Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата – доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той.

А кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира “година и половина – две”.