Директорът на Симфониета-Враца  доц. Христо Павлов е доказано име в музикалния живот на България. Той е лауреат на национални и международни конкурси като флейтист, композитор и диригент. Дирижира множество състави, между които са Чешка филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, София Метрополитен Оркестър, Филхармония Булгарика, Мла­дежкия оркестър на радио “ClassicFM”, Симфоничен оркестър на Пазарджик, Симфониета “София”. Преподавател е по оркестрация, студийно продуциране на симфоничен оркестър и музика за компютърни игри в магистърската програма по филмова композиция на Pulse College в Дъблин, Ирландия.

От 2017г. доц. Христо Павлов е директор на Симфониета Враца.

Готвите приятна изненада на врачани за Коледа, всеки с нетърпение очаква коледния концерт. Казвате, че не може да е все едно и също, какво да очаква публиката на Симфониета – Враца? 

Тази година Симфониета – Враца ще донесе малко по-различно настроение по Коледа тук.

Всички очакват коледни песни и съм сигурен, че ги получават във все по-големи дози отвсякъде, затова ние рязко ще нарушим този стандарт.

Тази година метафорично ще изпратим нашата публика по топлите земи и полета с един интересен проект. Ще гостува много известен италиански тенор, класически оперен певец, едно от големите имена в операта – Фабио Армелиато.

Армелиато е участвал в постановки на всички големи сцени не само в Италия, но по целия свят. Този проект е създаден заедно с един пианист, с когото работят заедно – Фабрицио Моката и тук открихме шанс да го представим във Враца.

В България такъв концерт е правен само във Варна, но с много малък оркестър. Така, че това ще бъде за първи път с голям оркестър. Наши гости ще бъдат Стоян Караиванов, защото танго без бандонела е половинчата работа.

По този начин искаме да вкараме това топло, южняшко, романтично настроение и защо пък да не е по Коледа. Всички обичат да са активни емоционално и физически по това време на годината, затова тангото е една чудесна опция.

Рециталът “КАНТАНГО“ с блестящия италиански тенор Фабио Армелиато и Симфониета-Враца ще започне на 22-ри декември от 19.00ч. в Читалище “Развитие.
Ще се насладим на таланта на звездния тенор, който среща по неповторим начин красотата на италианското белканто със страстта и емоцията на тангото.
Всеки, закупил билет за концерта, участва и в Коледна томбола  със страхотни награди от Симфониета-Враца.
Билетите за звездното събитие са в продажба, на цени 15лв. и 8лв. за ученици и пенсионери, на касата в Билетен център “Гъбката”.

Готови ли сте с графика за следващата година?

Напълно сме готови, дори вече е представен пред оркестъра. И през новата година няма да липсват изненади и промени, за да можем да бъдем още по-различни и по-интересни на нашата публика, а и за да почетем автори и творби, които незаслужено са рядкост в концертния календар.

Направихте ли равносметка за изминалата година? Какви бяха най-вдъхновяващите моменти за Вас?

Мога да кажа, че нещо е напълно успешно, когато освен мен или публиката, но и музикантите, изпълнителите и всички на сцената, както и гостите, приключат една задача ентусиазирани и започнат вдъхновени следващата.  Напоследък виждам моите колеги точно такива и това е най-ценното, защото ражда една особена екипност и емоционалност, която е жизнено необходима, за да се случват по-хубави неща в музиката. Почти всички гостувания са ни такива фатори, защото много внимателно подбираме солистите, които идват.  Да ни е приятно да работим заедно и да допринасят по някакъв начин за нашето развитие. Такъв наш гост бе например Константин Илиевски, а следващата година ще имаме удоволствието да дойде при нас два пъти.

Вашето пожелание към колегите и аудиторията на Симофниета-Враца?

На прага сме на  едни от най-спокойните празници, защото всички други малко или много са свързани или с нещо тъжно, или нещо революционно, докато тук става дума само за хората, които обичаме. Първо желая, разбира се, да са здрави, след това им пожелавам да не се случват нещата, които се случват наблизо и може би на последно място, но не маловажно – бих им пожелал да си вършат своите неща с желание и любов, която имат възможност да изпитват. Дано всеки човек да може да се чувства добре, когато върши това, което трябва да върши. Мисля, че тогава животът е малко по-хубав.