Контролиран взрив излезе извън контрол и за малко не причини трагедия. Близо 20 къщи и две коли бяха засегнати при експлозия за разчистване на терен от международния път Е-79 до село Ребърково.

Взривните дейности са извършвани в участъка между Мездра и Лютидол. Хората в селото разказват, че никой не ги е уведомил за взрива. Когато експлозиите започват, дъжд от камъни пада върху част от селото.

След взрив в понеделник следобед скала пробива покрива на къщата на семейство Петкови. За късмет, вътре не е имало хора. „Пада през тавана върху леглото”, каза Ваньо Петков пред Нова.

Хората в селото разказват, че никой не ги е предупредил за взрива. От месеци над селото се строи пътят Лютидол – Мездра.

„Не е нормално и е малко безотговорно”, категоричен е Петков.

Кметът на Ребърково научил за взривовете само минути преди да се случат.

„Разбрах 20 минути преди това. Служител на КОС беше отцепил района и уведомил собствениците на първите къщи”, посочи Петър Петков.

С поражения по колата се разминават Латинка и мъжът й. „Имаше много силен тътен. Помислих си, че къщата ни ще падне. Когато излязох на улицата, видях, че има камъни”, разказа жената.

„Щетите ще бъдат поети от фирмата, която извършва взривните дейности. Вече е изготвен протокол”, увери кметът на Ребърково.

От МВР заявили, че оповестяването и обезопасяването са задължение на фирмата изпълнител.

От АПИ също изпратиха позиция:

„Изпълнителят има застраховка за случаи на инциденти и вреди, нанесени на трети лица. Установено е, че около 15 къщи са със счупени керемиди, а 2 автомобила – със счупени стъкла. Предприемат се необходимите мерки за отстраняване на всички нанесени щети за сметка на строителя”.

Днес стана ясно, че щетите от взрива са описани и те ще бъдат платени от фирмата изпълнител.