Д-р Тодор Тодоров е на 27 години от Враца.  Завършил е ППМГ “Акад. Иван Ценов” във Враца. Висшето си образование завършва в МУ-София със специалност “Медицина” . В момента е специализант по хирургия и част от екипа на отделението по онкохирургия към КОЦ – Враца. Кандидат за народен представител от ПП “Продължаваме Промяната”.

Вие сте млад човек с благородна професия, какво Ви накара да се включите в политиката?


Израснах, чувайки изречението „За нас нещата не се оправиха, дано за вас са по-добре, дано се оправите‘‘. Сега не искам да казвам същото на моето дете.  Личният пример е най-доброто, което можем да завещаем – трябва да се борим за себе си и за страната си, която да бъде едно по-добро място за живеене.  Политиката не трябва да е самоцел, а възможност за промяна. Живеем в динамичен и развиващ се свят, който изисква нашата гъвкавост и модерно мислене. И не на последно място: смятам, че обществото се нуждае от политици с нов морал.

Какви според Вас са основните проблеми пред младите лекари в България и Северозапада, в частност? 

Може би на първо място е възможността за реализация. Някои от нас са късметлии и започват избраната специалност на мечтаното място. Други са принудени да направят компромис с желанията си и се озовават в различна от исканата специалност. Има и трета категория новозавършили, които трябва да са готови на финансов “стимул” към определени хора, за да започнат да специализират.
Заплащането на младите лекари е друг проблем. Наскоро излязоха данни от проучване на Сдружението на младите лекари, според което над 80% от специализантите получават заплата под 1500лв, а над 50% – под 1000лв. Към всичко това трябва да добавим и отношението на обществото към професията. Обобщавайки всичко това, става ясно защо повечето от нас подготвят заминаването си в чужбина още от студентските години, а голям процент от работещи тук обмислят емиграция в първите години след завършване.
Всичко това води до кадрови дефицит в системата. Не само на лекари, но и на специалисти по здравни грижи. В следващите години има реална опасност да станем свидетели на затворени отделения и дори болници поради липса на персонал.

Какви са основните акценти в програмата на ПП „Продължаваме Промяната“ за сектор „Здравеопазване“?

На първо място спирането на кражбите в сектора и корупционни практики, свързани с ползването на публичен ресурс. Всичко това ще осигури достатъчно средства. Работещите в системата се нуждаят от справедливо възнаграждение. Пациентът трябва да е поставен в центъра на здравната система и да бъде обгрижван от достатъчен брой лекари и медицински сестри.

През последната половин година бяха направени и първите стъпки по организация на спешна медицинска помощ по въздух, което значително ще намали времето за реакция и транспорт до лечебно заведение при спешни случаи в т.нар. „златен час“, което е от изключителна важност.
Започна се и електронизация на здравната система, а целта е до края на 2023 година всеки пациент да има здравно досие.

 

Какви са вашите приоритети като млад политик?


Трябва да се борим да задържим младите хора в северозападния район, като им предоставим качествено образование, възможност за работа, кариерно развитие и разбира се – качествена здравна помощ.

Аз съм лекар и предпочитам да съсредоточа усилията си в своята сфера.

Ще се боря за това младите колеги да могат да специализират свободно, да бъдат активни участници в лечебно-диагностичния процес. Специализантите не са бреме, а мотивирани млади хора с желание за работа и развитие. Трудът на работещите в сектора трябва да е остойностен в клиничните пътеки. Населението ни се нуждае от достъпна и качествена здравна помощ, а град Враца от силна областна болница и медицински специалисти, следващи световните стандарти.


д-р тодор тодоров врацаНаскоро преминахте през теоретичен и практичен курс в един от най-реномираните хирургични центрове в света – Страсбург. Какво от новонаученото там бихте приложили в онкохирургичното отделение във Враца?


Да, имах възможността да бъда част от обучението в IRCAD, Франция. Изключителен професионален опит за мен. По време на курса имах шанса черпя знания и опит от едни от най-известните хирурзи не само във Франция, но и в света. Иноватори в своята сфера, стремящи се към съвършенство и задаващи световните тенденции в хирургията.
Курсът бе насочен към мини инвазивна и лапароскопска хирургия. Щастливец съм, че работя в отделение, което от години има наличната техника и така ще успея да пренеса наученото в практиката си.

д-р тодор тодоров враца Кои са добрите практики на западните системи на здравеопазване, които бихте приложили и тук?

Достъпът на пациента до здравна услуга на високо ниво. Често хората възприемат работата на хирурга като определяща за крайния резултат, но истината е, че успехите ни са плод на мултидисциплинарен екип.

Изисква се добра предоперативна подготовка, планиране на манипулациите и техния обем, оперативна интервенция, както и необходимите грижи във възстановителния период.

Пациентът има основна роля и трябва да получава най-доброто. В западните системи  здравното осигуряване е по-различно, което води до по-малко преки доплащания в държавните лечебни заведения. Като човек, работещ с онкологично болни пациенти, един от най-важните ми приоритети е създаването на национални скринингови програми и ранна диагностика на заболявания и по-специално скрининг за рак на дебелото черво и рак на млечната жлеза. Знам, че това ще е дълъг процес, който ще изисква и съдействието на обществото, но в крайна сметка не трябва да откриваме топлата вода, а просто да приложим добрата медицинска практика.

Гласувайте за ПП “Продължаваме Промяната” с № 9 машинно и в бюлетината  и за д-р Тодор Тодоров с преференция 106. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!