„Като първа политическа сила сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено. Ще предложим такова, което би могло да работи и да решава проблемите, както и да гони амбициозните цели, които сме си поставили”.

Това заяви Томислав Дончев по време на брифинг. На него се представи анализ на резултата на партията на парламентарните избори.

Припомняме, че партията е първа политическа сила на сегашните парламентарни избори с 25,8% и 75 мандата в новото 45-то Народно събрание.

Дончев изрази благодарност към всички български граждани, които са отишли да гласуват.

„Въпреки всичко българската демокрация е жива. Благодаря на всички граждани, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа. За нас това е дълг и отговорност. Благодаря и на всички изборни администрации.”

За него това е победа „въпреки горещото политическо лято от миналата година, въпреки пандемията, въпреки социално-икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборния процес.”

„Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване. Тя е вземане на решение. За това се изисква освен мъжество и способност да носиш отговорност“, категоричен бе Дончев.

Депутатът Данаил Митов заяви, че ГЕРБ спечели тези избори и то с категорична преднина пред втория.

„Партията не може да бъде заобикаляна в парламента. Повече от четвърт от отишлите до урните дадоха своя вот за ГЕРБ. Несъставянето на кабинет, би могло да доведе страната до криза”, каза още Митов.

„През цялата кампания мълчах, слушах лъжи и критики, свързани с подготовката за изборния ден, за самия протокол и т.н. В крайна сметка – проведохме едни избори по време на пандемия с перфектна организация”, заяви Костадин Ангелов, който също бе на брифинга.

ГЕРБ бяха категорични, че са готови с кабинет с министър-председател, министри и председател на Народното събрание.

„Бъдете търпеливи. Промени ще има. В следващите няколко дни ще разберете какви са“, заяви Дончев.

А на въпрос относно отсъствието на премиера Бойко Борисов бе обяснено, че той е зает със серия от международни разговори.