Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже.

Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на „Здравей, България”.

Следващата ограничителна мярка, която е време да се въведе, за да се ограничи разпространението на коронавирус, е събирането на много хора на едно място, независимо от повода.

Доц. Ангел Кунчев поясни, че говори за семейни събирания, затваряне на заведения и стадиони. Той допълни, че изразява лично мнение и предстои да бъдат убедени хората, от които зависи взимането на решението – премиер и министър на здравеопазването. Доцентът все пак уточни, че преди да се премине към тази стъпка, трябва да се отчетат много фактори.

Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест, обясни главният държавен здравен инспектор

Вчера здравният министър доц. Костадин Ангелов издаде заповед, с която се намали наполовина разрешеният брой хора в нощни заведения. Във вторник предстои нова среща по темата, на която ще се анализира ситуацията.

Затварянето на градове е изключително крайна мярка и без особен ефект, каза Ангел Кунчев в отговор на въпрос.

Според него, дали ще проработят взетите до момента мерки, зависи от държанието на всеки един. Ако не се спазват те, може да се стигне до 5-6000 новозаразени на ден, посочи доц. Кунчев. По последни данни в момента един носител на вируса заразява 12 души, като този показател се повишава. Ръстът на заразените за седмица е 75%, отчете членът на Националния оперативен щаб.