До дни започва ремонтът на отделението по Акушерство и гинекология в МБАЛ “Христо Ботев” – Враца.

Очаква се само официалното становище от Пожарна безопасност и защита на населението. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев.

“Без становището на Пожарната, строителният надзор няма как да си свърши работата.”, добави той.

Ремонтните дейности ще се извършват поетапно, за да може отделението да не прекъсва своята дейност.

Припомняме, че пари за подобен ремонт бяха отпуснати още през 2013г.

Въпреки, че средствата бяха целеви, бяха похарчени не по предназначение.

В началото на 2013г. на празника „Бабинден“ в отделението по „Акушерство и гинекология“ на врачанската болница бе донесена добра новина.

По онова време лично я съобщава депутатът от ГЕРБ Д-р Янко Здравков: „Добра новина за всички съобщи д-р Здравков, който сподели, че от МЗ са преведени по сметка на врачанската болница 300 000 лв. целева субсидия за ремонт на Родилното отделение.

Освен това до края на януари в АГО ще пристигнат и 35 детски креватчета, дарение от Белгия. Средствата обаче за транспорта им, възлизащи на стойност 6000 лв., ще бъдат поети лично от депутата и изпълнителния директор на МБАЛ“ .

Цитираният текст все още стои на сайта на болницата, но следи в архива от обявена обществена поръчка за ремонт на отделението няма, а целевите 300 000 лв., получени от директора Орлин Цветков не са похарчени по предназначение.

Според тогавашния зам.- директор д-р Соня Съботинова, тези средства са били похарчени за противоземетръсни шайби / по това време тече ремонт на болницата/, разказват за „Зов нюз“ лекари, присъствали на медицински съвет, на който е зададен въпрос, какво се случва с ремонта на АГО.

По-късно във времето пък д-р Симеонов / член на борда на директорите на болницата и до днес/  казва, че средствата са похарчени за заплати.

Изумление буди фактът, че близо девет години след  стартирането на мащабен ремонт на болницата, шест години след усвояването не по предназначение на тези целеви 300 000 лв., и  месеци преди да подаде своята оставка, изпълнителният директор Орлин Цветков пуска обществена поръчка за ремонт на АГО. Това се случва на 05.01. 2018 год.

Предметът на поръчката е част от голям инвестиционен проект за ремонт на цялото лечебно заведение от 2009 г., а общата прогнозна стойност  е 266 392.33 лв. без ДДС.

Логично, обществената поръчка е прекратена и всеки решил да се самосезира може да я открие на сайта на болницата. През годините от МЗ са изпращали писма с искане за възстановяване на неправомерно похарчените 300 000 лв., които видно са пореден дълг на болницата потънал в нечий бездънен джоб.

Любопитното също е, че 35 детски креватчета, дарени от Белгия не са пристигали в отделението по “Акушерство и гинекология” в болницата. Остава и въпросът  дали е платен транспорта им на стойност 6 000 лв. от тогавашния депутат д-р Янко Здравков и подалия под натиск на обществеността оставка директор Орлин Цветков.

manolova-ne-znam-kolko-vreme-mu-tryabva-na-direktora-za-da-zapochne-edin-remont

Междувременно директор на болницата във Враца вече е Евгени Любенов.

200 родилки годишно губи отделението по „Акушерство и гинекология“ към врачанската болница заради лошите условия.

Дългоочакваният ремонт обаче се бави. Условието, поставено от  Министерство на здравеопазването,е  че ще бъдат отпуснати  средства в размер на 300 000 лв., но след като бъде обявена и проведена обществената поръчка и като бъде избран изпълнител.

Любенов така и не пусна обществена поръчка, а ескалацията на протестите на недоволните от управлението му лекари, сестри, лаборанти, санитари и общественост, доведе Мая Манолова в двора на болницата.