До три години затвор и глоба от 1 000 до 5 000 лева за мъж, пребил зловещо кучето си.

Районна прокуратура-Враца се самосезира във връзка със случай за малтретирано домашно животно от неговия стопанин. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 325б от НК: „който прояви жестокост към гръбначно животно, с което му причини смърт, тежко или трайно затруднение се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 до 5 000 лева.“

След публикувани видеоклипове в социалните мрежи са предприети незабавни действия от органите на МВР по установяване на извършителя на престъплението. Той е около 60-годишен и е задържан за срок от 72 часа в Районното във Враца.

На извънреден брифинг заместник-районен прокурор Емилиян Костов съобщи, че са разпитани свидетели.

„Основно хора и съседи, които живеят във входното помещение, където е извършено деянието. Иззети са и видеозаписите от камерите и предстои назначаване на видео техническа експертиза“.

Пребитото куче е прегледано от ветеринар.

„Предстои изготвяне на рентгенови снимки, за да се види дали има наранявания и счупвания по вътрешната част на животното. Ще бъде назначена и ветеринарно-медицинска експертиза за констатиране на уврежданията и дали се касае за трайни или тежки такива по смисъла на закона“, заяви още той.

Костов обясни, че извършителят не е осъждан и не е криминално проявен, но злоупотребява с алкохол, което е довело и до тази агресия към домашното животно.

Кучето е изведено от дома на стопанина и в момента ще бъде настанено във фондация „Лапички за справедливост“ с оглед осигуряване на подслон и храна.

„Извършителят съзнава какво е направил, но според мен това е дадена форма на психопатия. На този тип обвиняеми трябва да се обръща специално внимание“, категоричен бе той.