Днес в 17.00 часа изтича крайният срок за приемане на заявленията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Приемането на документите на политическите формации стартира на 8 февруари. За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по сметка в Българската народна банка. На сайта на ЦИК до снощи бяха публикувани решения за регистрация на пет партии и една коалиция.

Не по-късно от 45 дни преди деня на вота, тоест днес ЦИК, регистрира партиите и коалициите за участие в изборите.

Формациите, които подадат последни документите си, ще получат регистрация още днес, но при условие на неприключила проверка. До 18 февруари Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите.

Съгласно Изборния кодекс списъкът съдържа имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, положен пред упълномощени от партията или коалицията лица, или квалифициран електронен подпис. Тези, които не отговарят на това условие, ще бъдат отстранени от надпреварата с последващи решения, които ще отменят регистрацията, дадена под условие. Същото важи и при установена липса и на други изисквани по закон документи.

До 25 февруари партиите и коалициите подават заявления за извършване на промени в състава или в наименованието на регистрирана коалиция.

Не по-късно от 32 дни преди изборния ден или до 28 февруари, партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите.

На първи март ще бъде жребият за определяне на поредните номера в бюлетината.

За предсрочния вот на 2 октомври миналата година бяха регистрирани 23 партии и 6 коалиции, но една от партиите не регистрира листи и затова не фигурираше в бюлетината.