Димитър Стоянов, разследващ журналист, Биволъ

 

Димитър Стоянов е разследващ журналист от сайта “Биволъ”. Свързахме се с него по повод правото на отговор, или позицията на ТЕЦ “Бобов дол” относно обвиненията, че излъченият по италианската телевизия репортаж е поръчков и манипулативен. 

 

Запознахте ли се с правото на отговор, което ТЕЦ „Бобов дол“ е изпратила?

Да, запознах се. По мое мнение, някой там си изпуска нервите. Вероятно това е господин Христо Ковачки, който официално е консултант в ТЕЦ “Бобов дол”, макар че официално премиерът Бойко Борисов каза, че е собственик на въпросните топлоелектрически централи.

Очевидно международната общественост и журналисти, сред които и от RAI, канал втори, са насочили вниманието си към него. Изгарянето на боклук, който е обикновен битов отпадък, а не RDF,  определено привлича вниманието на колегите от Италия. На преден план излизат тежки подозрения за връзки с различните групи на италианската организирана престъпност и затова, предполагам, господин Ковачки е много нервен.

От колко време вие работите по тази тема – ТЕЦ „Бобов дол“?

ТЕЦ „Бобов дол“ е просто сегмент, част от темата. Ние работим по проблема с италианските отпадъци и въобще  изгарянето на отпадъци у нас от  ноември-декември 2018 г.

Тогава дойдоха до нас първите сигнали. По време на нашата работа имаме изпратени десетки запитвания, редица писма до различни РИОСВ-та. Имахме изпратени няколко искания за интервюта с министъра на екологията и водите в лицето на Нено Димов. Те, разбира се, получиха отказ. Мълчаливо, беше ни казано, че очевидно ние не сме любимата медия на Нено Димов и няма да получим интервю от него. Това е един процес, който продължава повече от две години.

Посещавал ли сте на място ТЕЦ „Бобов дол“?

Може би, над 10 пъти съм посещавал това място. Дори имаме един разбит дрон там, затова внимателно летим, когато използваме дронове около тази централа. Дали заради волтовите дъги, дали заради високоволтовите далекопроводи или по друга причина, това е много опасно място за летене с дрон.

В така нареченото право на отговор от ТЕЦ „Бобов дол“ има ясни обвинения, че има манипулация за това какъв точно отпадък се гори. Излиза, че все едно никога не е имало напрежение около тази централа… Как ще коментирате?

Нека да започнем от там, както казах и на колегите от Италия – ние имаме информация. Нямаме доказателства, но имаме информация, че изгарянето на тези битови отпадъци, които са представени като RDF, но не са RDF, продължава. Той прилича много на пелети, правени от боклук. Това което се изгаря там не е RDF, а просто битов отпадък.

Ние имаме информация, че това изгаряне продължава. В отговора се твърди, че в материала са излъчени архивни кадри.

От видео кадрите, аз гарантирам, че няма нито един архивен.

Просто, защото колегите няма от къде да ги вземат. Кадрите, заснети с дрон, съм ги правил лично аз, а колегите от Италия разказват история, която Биволъ вече е разказал.

Ние си сътрудничим с големи, международни медии, това не е прецедент, далеч не е първият подобен случай. Както е ясно, всеки от екипа е част и от международното Сдружение на криминалните и разследващите журналисти.

При условие, че наше разследване е грабнало вниманието на италианските ни колеги, ние ще им съдействаме напълно.

Гарантирам, че снимката с черните стълбове дим, които се издигат от комините на ТЕЦ „Бобов дол“ е от месец август, защото когато беше направена, три-четири независими източници от района на Бобов дол и Дупница, хора от местното гражданско общество, я изпратиха до мен, заедно с още снимки.

Те бяха предоставени от техния автор на колегите на италианската медия.

Твърдението, че в този материал, в този видео репортаж има излъчени кадри от времето, когато в ТЕЦ „Бобов дол“ са се изгаряли експериментално битови отпадъци, които те се опитват да обявят за RDF, e лъжа, тотална лъжа. И аз мога да го докажа.

Тези снимки са публикувани в няколко групи от региона. Те имат повече от един автор. Хората са заснели как от комините се издига този черен дим, за който няма обяснение какъв е точно.

Като цяло виждам, че хората, които са служители на тази топлоцентрала, в момента са в режим на паника, защото техните безобразия вече се дирижират на международно ниво.

Защото в България, най-вероятно, можеш да си купиш директор на РИОСВ, можеш да си купиш министър, но когато парите, които Европейският съюз дава за справянето с кризата с италианския боклук се харчат, за да бъде изгарян този боклук в централи, неотговарящи  по никакъв начин на най-добрите европейски практики, тогава е логично Европа да бъде скандализирана. Логично е да има бурна реакция от страна на европейските журналисти и от страна на Европейския парламент.

Най-добрите европейски практики са ясни – гори се на над 860 градуса и е ясно, че топлоцентралите в Бобов дол, Перник и Гълъбово не отговарят на тези изисквания. Това са много стари прототипи на социалистически електроцентрали, които не са пригодени да горят на такава температура.

Вие смятате ли, че има нещо манипулативно в репортажа, излъчен от италианската телевизия? Лично аз съм свидетел на това, че там бяхме три медии и нито един от нас не бе допуснат до централата.

Естествено, че няма нищо манипулативно. Както вече казах, с нас се свързаха хора от региона и те ни показаха кадри, които не са манипулирани, свалени от телефоните. Показаха ни по какъв начин се реже боклукът. Преди да бъде изгарян, той се реже с машини, които по принцип се ползват за рязане на биомаса. След това боклукът се размесва с въглища и въглищен прах, вероятно с биомаса, и се изгаря.

Рязането на балите продължава. Аз го твърдя, защото мои информатори, хора които са вътре, ни показаха кадри (които имат датировка) как рязането продължава. Част от тях са били заплашвани от охраната, за това че заснемат тези кадри.

От същата онази охрана, която искаше да ни изгони, когато се опитахме да потърсим мнението на ТЕЦ “Бобов дол”?

Онази охрана, която ни заплаши. От същата онази охрана, която не беше никак щастлива, когато отидохме да потърсим мнението на ТЕЦ „Бобов дол“.

Това, че властите в България са диалогични е пълна глупост. Вие много добре знаете, че властите в България нямат никакво желание да коментират подобни теми.

Чета, че ТЕЦ „Бобов дол“ се била отказала доброволно. Аз си спомням, че лицето Иван Гешев отиде лично в качеството си на главен прокурор там  и след посещението му от ТЕЦ „Бобов дол“ направиха опровержение чрез публикация в  сайта „Камертон“.

Първоначално бяха казали, че ще продължат да изгарят RDF, с който те визират битови отпадъци.

А после се оказа, че ще прекъснат тази практика, защото са се били объркали.

И този скандал е пресен. Така че не знам колко доброволно са се отказали да изгарят тези количества, които са натрупали в двора на ТЕЦ „Бобов дол“ и не само там. И  в ТЕЦ „Гълъбово“, известен още като „Марица Изток 1“. Има опасение, че със сигурност такъв боклук се изгаря и в Сливен.

Официално там се изгаря софийски боклук, но неофициално имаме сигнали, че ситуацията изглежда по различен начин. Естествено това са сигнали, ние ги обработваме и сме принудени да ги огласим сега,

защото управата на ТЕЦ „Бобов дол“ се опитва с дезинформация, с откровени лъжи да тушира скандал, породен от истината.

Мария Димитрова