Депутатите Мартин Харизанов и Красен Кръстев посетихма пострадалото от вчерашния пороен дъжд мездренско село Ребърково.

“Ситуацията не е добра, а щетите са доста сериозни.

Хората са отчаяни и имат нужда от помощ. Кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на с. Ребърково Петър Петров са реагирали своевременно и от момента на бедствието до сега се опитват да се справят с нанесените щети.

Призовавам всеки, който има възможност и желание да се включи към нашите доброволни екипи и да помогне, за да може нормалният живот в населеното място да бъде възстановен.

 

Приливната вълна е била висока 2.5 м., а по време на бедствието са били наводнени 10 къщи.

Разрушен е единственият път от квартал “Ботулиновец” към селото.

Ще направим всичко по силите си да помогнем на хората., каза Мартин Харизанов.

“Добрата новина,че днес ще бъде възстановено електрозахранването, макар и с временен пост.

Това, което виждаме, е че са паднали два стълба, съборени са и дървета. Отнесен е водопроводът и местните са оставени без вода до отстраняване на проблема.
Екипите на ВиК работят, за да бъде възстановено водоподаването.

Направихме подробен оглед на пострадалите къщи и ще се включим в отстраняването на щетите.

Най-тежко е пострадал имотът на доброволеца г-жа Матева.
Къщата е най-близо до реката и приливната вълна я е заляла напълно и щетите са сериозни. Местните ни разказаха, че такова бедствие не е имало от много години.

Очаквам да бъде обявено и частично бедствено положение на територията на населените места, където също има проблеми, защото щетите от наводнението не са само в Ребърково, те са в Кален, Игнатица и Лик, за да може държавата да помогне с финансов ресурс“, каза народният представител Красен Кръстев.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов сподели, че: “Размерът на бедствието ще го установим, когато вложим ресурс и възстановим цялата инфраструктура. Тогава ще имаме финансовите измерения.

По-важно е, че сме тук всички, по-важно е, че са тук и народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов.

Защото трябва да гарантираме на хората първо възстановяване на ел.захранването, водоснабдяването, пътната връзка и всичко останало.

Ще го направим ние, защото институциите са абдикирали от всичко. За това говорим за хаос в държавата.

Кметът на Ребърково Петър Петров каза, че предимно доброволци се борят със щетите от наводнението и разчита на институциите да си свършат работата.

Припомняме, че вследствие на поройния дъжд река Малата излезе от коритото си и потопи мездренското село Ребърково. Стихията разруши път и потопи десетки къщи.