Калин Каменов: „Нека носим вярата и Враца в сърцето си!“
„Днешният ден е особен за нас, жителите на Враца. Всеки трябва да се замисли дали е достоен наследник на Христо Ботев и онези българи, дали живота си, за да бъдем ние свободни. Сега не се изисква да жертваме живота си, а само да пазим земята, завещана ни от предците ни. Нека помним, че благодарение на тяхната саможертва, днес имаме свободата да избираме, да учим и да се развиваме. Крайно време е да си кажем грешките, да си простим и заедно да работим. Днес повече от всякога са важни делата, а не думите. Скъпи съграждани, нека бъдем единни и да се фокусираме върху това, което ще създадем и ще оставим за нашите деца. Аз вярвам във Вас, защото Вие сте богатството на този град. Нека носим вярата и Враца в сърцето си! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов на Тържествената сесия на Общинския съвет по повод Деня на Враца.
Тържественото заседание на местния парламент откри председателят му д-р Владимир Христов, който заяви: „В ден като днешния говорим за саможертвата на героите и сме изпълнени с гордост, защото нашата свобода дойде на крилете на техния подвиг. Важно е да си припомним и трудните моменти и предателствата в историята ни. Именно онези „тъмни моменти“ са в основата на днешните ни противоречия. Аз вярвам, че можем да бъдем пример за подражание, само ако пазим заветите на предците ни и ги предадем на нашите деца! Честит празник!“.
Празничната сесия, по повод Деня на Враца, продължи с връчване на най-високите обществени отличия – „Почетен гражданин“ и „Наградата на Враца за 2023 година“.
Със званието „Почетен гражданин” бяха отличени:
-Инж. Иван Василев Любов за изключителен принос развитието на икономическия и обществено-политическия живот в община Враца;
– Фило Христов Пенов (посмъртно) за изключителен принос в хуманитарните дейности, социалния и културния живот на община Враца
Отличието „Наградата на Враца за 2024 година“ получиха:
-Колективът на ППМГ „Акад. Иван Ценов“;
– Колективът на Регионалния исторически музей;
– Колективът на Регионална библиотека „Христо Ботев“;
– д-р Георги Цветков;
– д-р Александър Сираков;
Програмата продължи с приветствия от представителя побратимения град Вилньов Льо Роа – Жан-Пиер Ромпилон.
На заседанието на Общински съвет присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий и наместник председател на Светия синод, народните представители Красен Кръстев, Мартин Харизанов и Ивайло Папов, общински съветници, заместник областният управител Николай Николов, ръководният екип на местната администрация, общественици и граждани.