Скандалният арест на разследващия журналист Димитър Стоянов от BIRD.BG е поредният нагъл шамар срещу свободата на словото в България.

Нападнат в гръб и с рани по главата, докато пазарува в квартален магазин, Стоянов е задържан, за това, че се е опитал да се защити срещу агресора, който по-късно подал жалба в полицията срещу журналиста, като  се представил за служител на НАП. 

Вчера колегата Димитър Стоянов публикува: “Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея от къде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е или идиот”, написа той в профила си във Facebook.

След това стана ясно, че не агресорът е задържан, а журналистът и то докато е на преглед при съдебен медик за медицинско свидетелство за нападението над него в Пирогов.

Днес колегата му, разследващият журналист Атанас Чобанов, коментира :

“Какво се случи вчера с колегата ми Димитър Стоянов.

Някакъв непознат пиян тип го напада вербално и физически вчера докато пазарува с жена си. Напада го в гръб. Митко има законно оръжие и по време на свадата го е извадил, за респект. Това става към 15 ч. След това Митко отива в предаването Алтернативата.

Оттам отива в Пирогов, защото нападателят го е ранил по главата. Междувременно нападателят подава жалба. В полицията се представил за данъчен. Полицаите арестуват Митко в Пирогов. Вземат му оръжието и телефона. Посред нощ обискират и дома му, но успяхме да спасим компютъра.

Всичко това се случва, докато аз финализирам разследващ материал, в който е описано как шуреят на министър Калин Стоянов, който е бивш полицай и бивш данъчен, през 2021 г. е рекетирал търговец в униформа на НАП. И до момента шуреят на министъра /на име Шурелов/ убягва на правосъдието! Митко обаче е в ареста.”

Екипът на “Зов нюз” апелира за прекратяване на дългогодишната практика за насилие и натиск срещу журналисти,  изнасящи информация за корупция, далавери и кражби от страна на политически силни фигури.

Искаме Шенген и свобода на придвижване на стоки, услуги и хора, но не искаме свобода на изразяване. Лошата новина за вас, уважаеми управляващи е, че на Запад наблюдават не само формални критерии за членства, но и отношението ви към медиите и независимата журналистика.