Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и настоява за своевременно предприемане на мерки по случая с побой над дете в с. Бутан, като агресията от дете над дете е заснета и на видеоклип. От страна на ДАЗД е изискана информация от Дирекция “Социално подпомагане“ – гр. Козлодуй, от Районно управление на МВР – гр. Козлодуй, както и от Регионално управление на образованието – гр. Враца, съобщиха от Агенцията.

Държавната агенция за закрила на детето проследява случая, като експертите са в готовност по всяко време да окажат подкрепа, както на пострадалото дете, така и на детето, упражнило агресията, а при необходимост и на професионалистите, ангажирани със случая.

ДАЗД апелира към всички представители на медиите за изключително внимание и чувствителност при отразяване на случаи с деца. Обръщаме внимание, че подлагането на повторна виктимизация е също толкова болезнена и опасна за дете, жертва на насилие, колкото и самия акт на агресия.

Припомняме, че за поредното грубо насилие между малолетни се разбра от видео  публикувано в социалните мрежи, което показва как във врачанското село Бутан момче нанася физическа агресия върху негов съученик на стълбище.

Кадрите показват как потърпевшото дете въобще не успява да възвърне на ударите, а успява единствено да пази главата с ръцете си.

Майката на битото дете разказа в репортаж по NOVA за случилото се и че детето е изключително стресирано в момента и не ходи на училище заради побоя.

“Потресена съм от видеото, което гледах, детето ми не ми каза само, а разбрах от видеото в социалните мрежи. Не знам каква е причината, детето ми нищо не ми разказа, вероятно от страх.

В момента е изключително стресиран, бълнува на сън “Не ме бий”, и поради тази причина съм категорична, че докато прокоратурата не вземе мерки срещу това дете, моето няма да се върне на училище”, разказа Цветомира Борисова, майката на детето.

Снимката е илюстративна.