Както “Зов нюз” първи съобщи, Специализираната прокуратура провежда действия по разследването в рамките на образувано досъдебно производство срещу Данаил Вълов, кмет на Червен бряг.

Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

​Наказателното производство е  материали  от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистически разследвания на Христо Гешов.

По неофициална информация 17 са заявленията по които работят разследващите.

В момента екипи на ГДБОП, жандармерията и Спецпрокуратурата обискират личната фирма на Данаил Вълов и неговото жилище.

Установено е, че кмета на Червен бряг е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“ и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица.

Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции – „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в Червен бряг“ и №2 „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в гр.Койнаре“.

Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий „най-ниска цена“ е отговаряла фирмата „М.-П.“ ЕАД, гр. София.

Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г.

Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

Posted by Христо Гешов on Tuesday, March 19, 2019