Д-р Тодор Тодоров е на 28 години, лекар по професия. Роден в София, живял и израснал във Враца. Завършва основното си образование в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ гр. Враца. Висшето си образование завършва с отличие в Медицински университет – София. Част от екипа на отделението по хирургия на КОЦ Враца от 2020 г.

Негова мисия е качествено здравеопазване в региона, възможности за младите лекари и достойно заплащане за медицинския персонал.

За втори път сте кандидат за депутат от ПП-ДБ. С каква нагласа и мотиви влязохте отново в предизборната кампания?

Краткият живот на последното редовно правителство и последния парламент не дадоха възможност да се случат всички нужни реформи в сектор “Здравеопазване”. Има усещане за недокрай свършена работа. В същото време човек трябва да продължи да отстоява идеите си и да търси начин да ги реализира. Мечтая да живея в добре устроена и справедлива България и предпочитам да се боря, за да я променим заедно в тази насока.

Вие сте един от младите медици, избрали да се развиват във Враца. Какво Ви накара да останете в родния град, а не избрахте чужбина?

Завършването ми съвпадна с пандемията от Ковид-19, което беше деликатен момент за здравната система у нас и реализацията на младите лекари. Със сигурност най-голяма роля изигра семейството ми, което предопредели връщането ми във Враца. Късметлия съм, че попаднах в точното време на точното място – сред колектив от професионалисти, подкрепящи и обучаващи младите кадри, за което съм изключително благодарен. Чужбина е привлекателно място за всеки новозавършил колега, особено във финансов аспект, но за мен никога не е била приоритет. Гледам на другите страни като възможно място за обучение, място за познание и пренасяне на нови технологии и методи в България. Не отстъпваме от към апаратура спрямо европейските центрове, просто трябва да следваме медицинските стандарти и да ги прилагаме у нас.

Какви са приоритетите на коалиция “ПП-ДБ” в сектор “Здравеопазване”?

На първо място гарантиране на достъп до качествена медицинска помощ, лекарствени продукти и медицински изделия във всяка точка на страната. Модернизиране на болниците така, че да отговарят на нуждите на населението по региони. В програмата силно застъпена отново е профилактика, ранна диагностика и ефективна превенция. Те могат да бъдат прозрачно финансирани от акцизи чрез фонд “Обществено здраве”.

Предвидени са и повече безплатни профилактични прегледи и изследвания за деца и възрастни, допълнителни средства за майчино здравеопазване. Идеята е да се създаде профилактичен календар за всички рискови групи за диагностика и ранно лечение на социалнозначими и онкологични заболявания, като в него ще бъдат отразени редовни прегледи според здравния профил на хората.

Справедливите възнаграждения на медицинските специалисти са друг приоритет на “ПП-ДБ”. В последните дни от живота на 48-ото Народно събрание със закон се уредиха минималните възнаграждения на работещите в болниците – 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар без специалност. Мярката ще влезе в сила с приемането на новия бюджет на НЗОК. Сериозно внимание се обръща на денталното здраве, като е предвидено увеличение на държавното финансиране за повече безплатни дентални услуги и грижи за деца и възрастни.
Успоредно с това трябва да бъдат довършени процесите по дигитализация в здравеопазването, с възможност за лесен и защитен достъп до електронно здравно досие за всеки гражданин.

Имате ли заложени мерки във вашата програма за това как да бъде улеснен достъпът на всички жители от област Враца до здравна помощ?

Надявам се в най-скоро време да бъде осигурена спешна медицинска помощ по въздуха. Кабинетът Петков и екипът на проф. Сербезова създадоха предпоставките днес да очакваме доставката на първия медицински хеликоптер. Всичко това бе заложено в Плана за възстановяване и устойчивост и одобрено от ЕК през месец април 2022 г.

Изключително важно е да имаме достатъчен брой спешни екипи и стандарти за времето за реакция, достигане до пациентите и транспорт до лечебно заведение при спешни случаи в цялата страна. “Продължаваме промяната” подкрепи законопроект, в които се предлага субсидия от 500 лв. на болнично легло за всички 26 областни болници у нас – в това число и врачанската МБАЛ “Христо Ботев”, а целевите средства влизат в сила след приемане на нов бюджет за 2023 г. от НС.

Народният представител от ПП доц. Васил Пандов изрично настоя тези средства да се насочват за осигуряване на възнаграждението на медицинските специалисти в тях и да не се използват за капиталови дейности.
Предстои да бъде подобрен достъпът до рационална лекарствена терапия и намаляване на разходите за пациентите, като НЗОК заплаща за повече лекарства за деца и възрастни.

Защо е важно специализираните здравни общински центрове и болници да са база за специализация на млади медици?

Това е шанс за лечебните заведения да станат привлекателно място за новозавършили медици и да разрешат кадровия си дефицит. Разбира се, съответните лечебни заведения трябва да предлагат нужните условия. Липсата на достатъчни места за специализация е сериозен проблем за младите колеги и има нужда от подобрение на системата за следдипломно обучение. Има големи университетски болници, които наемат специализанти само на тристранен договор – на колегите се налага да работят на две места, а да получават възнаграждение само от едното. Без силна държавна кадрова политика, в следващите години има реален шанс да сме свидетели на затворени отделения и болници поради липса на персонал.

От друга страна – трябва да се заеме твърдо проактивна позиция за справяне с проблема за недостиг на персонала в страната. Фокусирайки се върху усилията за задържане на лекари и други здравни работници, едно от действията с дългосрочен ефект е да бъдат акредитирани като бази за обучение Общинските лечебни заведения, които притежават необходимия капацитет. Това определено ще предостави на специализантите и младите специалисти възможност за професионално израстване и кариерно развитие и ще ги задържи в съответния регион.

Само за инфо – в момента в България има около 1 500 хирурзи, като всеки пети работи в София. Голяма част от останалите в страната са в или над пенсионна възраст.

Има ли как България да е силна и просперираща държава, в която всеки честен и предприемчив човек да има шанс за добър живот ?

Всички ние го заслужаваме, просто трябва да го поискаме от сърце. Резултатът зависи от изборите, които правим. Избори, които трябва да са мъдри и с поглед за бъдеще, стремеж към развитието и познанието. Хората трябва да са готови да влагат в обществото, без да търсят нещо в замяна. Има как да реализираме мечтите си и можем да го постигнем заедно.

Гласувайте с №12 за коалиция “Продължаваме Промяната-Демократична България и  и преференция 108 за д-р Тодор Тодоров.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!