„Лабораторията за PCR тестуване във врачанската болница работи активно от петък. Желанието ни е да можем да обслужваме не само нашите пациенти, но и граждани от монтанска и видинска област.“

Това съобщи директорът на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Петър Керемедчиев на днешна пресконференция.

„Колегите са опитни и се надявам всичко да върви добре.“

Директорът съобщи, че ще бъде подготвен нов лиценз на болницата, с който да се получи разрешително за дейност, касаещо вирусологичния пакет.

Според него с техниката за PCR лабораторията могат да се докажат много  конкретни заболявания в частта на вирусологията.

„Редно е да се регламентира тази дейност, защото техниката е наистина сериозна.“

„Тя е подарък на болницата от министерството на здравеопазването, платили сме много дребни неща. Общинският дарителски фонд добави още 30 000 лева за доокомплектоване на лабораторията, за да може тя да изглежда така, както изглежда в момента“, съобщи още д-р Керемедчиев.

„Закупено е най-високото ниво оборудване. То защитава персонала дори, ако правим радиоактивни изследвания. Тази техника има наистина възможности за много широко портфолио на доказателствения материал.“

Относно това дали PCR тестовете ще се заплащат, д-р Керемедчиев обясни, че за граждани, които вървят по официалния ред – било през РЗИ или през каса, като направление, тестовете ще бъдат безплатни. Но за тези, които не вървят по общия ред, цената на изследването ще бъде 100 лева.

Тест за коронавирус ще се прави само и единствено, ако са налице основателни съмнения – епидемиологична анамнеза, данни от нея, които да пораждат съмнение за инфектиран човек или симптомокомплекс – температура, кашлица, данни за пневмония, едва тогава ще бъде подлаган на тестуване конкретният човек.

„В противен случай масово тестуване е безпредметно да се прави“, обясни още той.