Към края на месец октомври, посветен на борбата с рака на млечната жлеза, разговаряме с д-р Георги Езекиев, началник на Хирургично отделение в Комплексен онкологичен център-Враца.

Много пъти сме говорили, че профилактиката е изключително важна, но нека да кажем още веднъж, защо е така. Тъй като при ситуация на COVID пандемия жените съвсем пропускат профилактичните си прегледи.

Това е една от най-големите грешки, която се случва през последните две години и не напразно все повече от пациентите, които приемаме в отделението са в напреднали стадии на заболяването, които са трудно лечими или лечението по-скоро е палиативно. За това няма никаква причина, която да накара един здравомислещ човек просто да пропусне профилактичния си преглед. Дали при гинеколог или мамолог, това нещо трябва да се направи за всяка една жена.

Ракът на млечната жлеза се повишава като честота и се подмладява като възраст. Имали се много млади жени на 17, 18-годишна възраст с рак на гърдата, така че никой не е застрахован.

Три неща трябва да се направят, за да има смисъл така нареченият „профилактичен преглед“.

Преглед при хирург и ехография, а мамография се прави при жени над 50 години или когато има съмнения.

Мамографията носи полза относно диагностиката, но и вреда. Доказано е от американската асоциация на онколозите, че има един голям процент от развитието на рака на гърдата, който е свързан именно с честото правене на мамографии.

Когато ракът на гърдата е открит в началните 1 и 2 стадии може да кажем, че той е напълно лечим. Болният ще бъде излекуван и практически ще оздравее. Това е тенденцията в целия свят специално при карцинома на гърдата. Хирургичното лечение е класическо, но новите тенденции в химиотерапията и технологичното развитие на радиологията са по-безопасни и носят по-голям успех.

Преди време община Враца организираше профилактични прегледи, имаше ли полза от тях и нужно ли е да се мисли за тяхното връщане?

Категорично имаше полза от тях, тъй като едни такива кампании увличат жени, които иначе не биха отишли да си направят профилактичен преглед. Още повече, така организирано хората не си губят времето и ефектът е много голям. За съжаление чисто икономически и алчността на разни отделни частни структури беше една от причината за прекратяването на програмата. Общо взето средствата изчезнаха някъде по джобовете на хора, които нямат никаква представа и нямат понятие от онкология.

Кои са първите симптоми, при които жените трябва да потърсят лекар за консултация?

След навършване на 20 години всяка жена трябва да привикне сама да прави ежемесечен преглед на гърдите си.

Това е метод на самостоятелна проверка на състоянието на гърдите с цел да установят ранните признаци на рака на млечната жлеза, протичащи първоначално безсимптомно и без клинична изява.

И ако жената, чрез такава проверка установи, че има някаква промяна, то тя незабавно трябва да осъществи преглед при лекар.

Обезпокоителните симптоми са промени във формата и големината на гърдите, промени във вида и разположението на зърната, кръв или секреция.

Чувството за дискомфорт също би могло да подскаже на една жена, че има проблем.

Важно е да се каже, че чакането никога не решава проблемите, задълбочава ги.

Час за преглед при д-р Георги Езекиев можете да запишете на тел: 092666256 и 0887339963.