Д-р Якимова, тази есен освен Ковид се наблюдава и изключително голямо разпространение (особено през последния месец) на Коксаки вирус, какво представлява той?

Често проявите на Коксаки вирус се бъркат с алергия или шарка, тъй като класическите му прояви са много сходни с тези болести.

Болестта започва с висока температура, обикновено до 39 градуса, която възниква без някакви особени катарални прояви. След известно време започват оплаквания от болки в гърлото, слабост, а понякога се появява гадене и кашлица. 

След около два-три дни от началото на заболяването се появява обрив, представляващ малки, червеникави петънца с диаметър 1-2 милиметра. Обривът е характерен- около устата, на стъпалата и дланите. Това е и причината този синдром да се нарича „Ръка-крак-уста“.

Също така могат да бъдат забелязани и малки язвички и червени петна в устата. 

Те предизвикват изключително силен сърбеж през цялото денонощие и по-малките пациенти стават неспокойни, отказват да се хранят, а може да се появи и гадене. Макар и рядко, този обрив може да се разпростръни и към лигавицата на гърлото.

Как се поставя диагнозата?

Задължително след клиничен преглед, а при тежки случаи и по епидемиологични показания. 

Диагнозата се потвърждава чрез изолиране на вирусите от носоглътката, кръвта и изпражненията или изолиране на антитела в кръвта и тяхното четирикратно нарастване за 14 дни.

Трябва да се има предвид, че този вирус е много заразен. Предава се по въздушно-капков път и при контактно-битов път. 

Ако в семейството се е разболяло едното дете, то най-вероятно ще се разболеят и останалите деца. 

Сред възрастните също са възможни случаи на зараза.

Какво е лечението?

Като цяло болестта отминава за около 10-14 дни, като инкубационният период обикновено е от 3 до 6 дни. Лечението е антибиотично, протиовъзпалително, използване на витамини.

Специално за кожните проблеми се прилагат антихистаминови препарати през устата и за мазане такива. 

Съветът ми е, наблюдавате ли такива изменения и симптоми обърнете се към личния лекар, при проява на кожните симптоми към дерматолог.

Д-р Анелия Якимова- дерматолог
Практика: гр. Враца, бул. „Никола Войводов” 34. Телефон: 0887370550.