На 14-ти септември е станал ужасяващ инцидент в  Роман.

Главата на млад мъж е разсечена с мачете от известната в града ромска фамилия  „Лисиците“. Пострадалият се казва Калин Христов.

Той живее в София, но често се прибира в родния си град Роман, за да  нагледа дома си.

До кървавата сцена се стигнало, след като Калин забелязал,  че в двора на имота му се навърта съмнително лице, което  разпознава, тъй като преди няколко месеца същият човек е проникнал в дома му, за да краде.  Той го видял  на видеокамерите, поставени в имота.

Калин излязъл в двора, за да  потърси обяснение от неканения гост, защо се навърта там и с какви намерения е дошъл. Тогава възникват  пререкания, последвала и размяна на няколко шамара.

След това младежът от ромски произход казва „Ние теб ще те заколим“.

Калин е спортист и се занимава с охранителна дейност, така че не се е притеснил от тези думи. Той смятал, че това е само някаква вербална агресия до момента, в който на вратата на дома му  пристигнал въпросният младеж, заедно с баща си и дядо си.

Калин излиза да разговаря с тях за случилото се и да обясни как се е стигнало до там, но  неочаквано бащата изважда скрито зад гърба си мачете и го разсича в средата на челото.

По сведения на пострадалия, единственото, което го е спасило е, че самото оръжие е било изхабено.

Той се опитал да се защитава и с ръце, но получил сериозни порезни рани и там.

Вследствие на разправата се намесили съседи, които разгонили извършителите от мястото.

Пострадалият мъж е настанен в травматологията на столичната болница „Софиямед“. Освен раната от ударът с мачете по средата на главата, Калин има сериозни поражения на сухожилия и кръвоносни съдове по ръката, която все още  не се знае дали ще се възстанови.

По този повод депутатът и председател на ВМРО за област Враца Красимир Богданов свика пресконференция.

За него това е поредната груба проява на „цигански тероризъм“ върху българското население в Роман.

„Няма да правя обобщение на ситуацията. През последните години всички сме свидетели на непрекъснатите кражби, грабежи, насилие, ограбване на земеделска продукция, взломни кражби в домовете на хората, замърсяване, шум, крясъци и какво ли още не, което се случва в циганските махали в градовете и в повечето от селата в Северозападна България, но това, което става последният месец като че ли преминава границата на нормалното“, заяви народният представител.

Богданов обясни, че въпросната фамилия „Лисиците“ са същите хора, които преди няколко години нападнаха и пребиха друго момче.

„Имаше протест, имаше обществено недоволство. Тогава хората излязоха и искаха да се саморазправят с тази фамилия, която е придошла. Тя не е местна фамилия. Както се случва в последните 30 години в България. Идва едно семейство и после целият катун се изсипва и се заселва там, където има някакви празни постройки“, заяви още Богданов.

Той обясни, че миналата година същите тези „Лисици“ са нападнали и екип на горска полиция в гората около село Струпец.

„След подаден сигнал за незаконен сеч, полицията отива на мястото и бива нападната от същите хора. Те съсекли и джипа на органите на реда. Може би, с това същото мачете, с което сега посегнаха и на това момче“.

По думите му стана ясно още, че братът на побойника в момента е в затвора.

Той има 22 досъдебни производства за кражби, грабежи, насилие и т.н.

Красимир Богданов увери, че ще предприемат всички действия, с които може да се помогне с правна защита на пострадалото момче.

„Освен това ще сезирам, като народен представител, главния прокурор и министъра на вътрешните работи.

Вече проведох разговори с представители на изпълнителната власт и ще поискаме сериозна отговорност и справяне с този проблем.“

Оказва се, че това е ежедневие в град Роман.

Марин Връбчев, член на областния комитет и общински председател на ВМРО Роман заяви, че тормозът е непрекъснат.

„Бият лекари, нападат хора по улиците. Нашите сигнали до участъка в Роман са били многократни, но това, което научаваме и ние е, че

самите полицаи се страхуват да се занимават с тази фамилия, тъй като са притеснени за живота си и за този на семействата си.“

От ВМРО заявиха, че искат намеса на държавата, на министерството на вътрешните работи и на съответните органи от централно ниво.

„Ако ще продължаваме по този начин, мисля, че

изпадаме в една ситуация, която ни връща повече от 140 години назад, когато българите биваха клани по улиците, върху тях се упражняваше насилие и нямаше държава, която да ги защити“.

Според тях, ако България е цивилизована и европейска държава, тя трябва да защити населението си от насилие.