Народният представител от област Враца Мартин Харизанов участва в едно от най-знаковите събития в ЕП- Европейската молитвена закуска.

“За мен беше чест да участвам в 26-та годишна Европейска молитвена закуска, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел.
На събитието присъстваха над 500 души, представители на различни религиозни общности, като всички ние закрихме закуската с кратка обща молитва.”, разказа за “Зов нюз” народният представител.
“Събитието е изключително ценно, защото показва силата на единството, взаимното уважение и проправянето на пътя за колективен духовен растеж.

Създадохме и възможност да пренесем духа на единство и сътрудничество и извън Европейската молитвена закуска.

По време на събитието създадох изключително ценни контакти, проведох разговор със заместник- генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и обсъдихме темата за сигурността в нашия регион, получих покана и за националната молитвена закуска на САЩ в Белия дом, която ще се проведе през февруари 2024 г.

С Мария Каназирска обсъдихме посещението на директора на НАСА и бивш сенатор на Флорида Бил Нелсън в България през 2024 г.
Разговарях и с Михаил Томов,генерал-полковник, експерт по национална сигурност и основнен дарител и организатор на изграждането на първия бюст-паметник на Васил Левски в Чикаго.
Разменихме контакти и проведохме конструктивен диалог и с редица други експерти в областта на геополитиката, дипломацията и международните икономически отношения.
Молитвената закуска се провежда по амеркански образец, където подобно събиране е традиция от 1953 г. насам.
В Европа молитвените закуски се провеждат от 1998 г., а в последните години около 130 държави организират подобни мероприятия на местна почва.

За нарастващата популярност на това събитие допринася най-вече неговата философия.

Основната идея е да се преодолеят различните политически и религиозни убеждения, като чрез открит диалог в контекста на мир и толерантност да се работи за по-добро бъдеще за всички.”, каза още Мартин Харизанов.