Общинският съвет във Враца нито успя да анализира състоянието на врачанската болница, нито да вземе каквото и да е решение. Въпреки, че извънредното заседание беше свикано по настояване на общински съветници от БСП, ДПС, ДСБ и БДЦ, кворумът едва бе скърпен. От общо 37 местни сенатори, в залата присъстваха едва 23.

Нямаше представител от Министерството на здравеопазването, на който според председателя на ОБС Румен Антов са изпратени  две писма, които  останали без отговор. Новоизбраният изпълнителен директор Керемедчиев, който все още не е вписан, пък е в Хърватия. Агенцията по вписванията е отказала назначението на новия борд на МБАЛ „Христо Ботев“ заради декларация, която не е подписана.

БСП бяха най-разгорещени и на моменти разгневени. Тяхното „изложение“ на проблема изглеждаше досущ като даване на старт на предизборната кампания, а критиките им имаха една цел – настоящия кмет.

От ДПС, с които напоследък БСП изглеждат добри приятели пък бяха изненадани от Цветелина Дамяновска, която направо остави безмълвна и дясната половина от съветниците с декларацията, която изчете с патос.

Никой  не разбра, според тази декларация дали кметът Калин Каменов е „абдикирал“ от длъжност, или трябва да го направи. Стана ясно обаче, че Дамяновска е „пресолила“ документа, което по-късно и самата тя призна.

Оказа се, че общинските съветници в лявата половина на залата от ДПС и БСП не са разбрали, че всъщност те вземат решенията за болницата, като само излъчват представител на общото събрание, който прави това, което общинският съвет е приел като решение.

Според горещата декларация болницата е фалирала през последните четири години…

Последната заплата на мед. сестрите в болница е била 100лв., твърди Дамяновска.

Задълженията на лечебното заведение са над 17,5 млн. лв. до днешна дата.

Според общинските съветници от групата на ГЕРБ, това не е точно така. Всички те подкрепиха кмета Каменов и отхвърлиха внесената декларация. Всъщност документът е предизборен акт на БСП, който на всичкото отгоре е пълен с фактологични неточности и е некоректен.

На заседанието стана категорично ясно, че МЗ отрича закриването на отделения и пренасочването им по други местни болници.

Калин Каменов се изрази, с чувство за хумор и обясни, че не е владетел, за да абдикира и, че вижда доста политически оттенък в декларацията. Той заяви, че не я приема, защото  според него тя е некоректна и неморална. Категорично отказа да приеме обвиненията за това, че е незаинтересован за случващото се и припомни, че той е единственият кмет, който не е пропускал съвет на борда на директорите на лечебното заведение. А Община Враца единствена го е подпомогнала. Според него болницата може да успее, ако работи добре, за което е нужна помощта на всички.

Едно от условията да има нов директор е да бъде отпуснат кредит.

Само той ще спаси лечебното заведение.

Държавата категорично не може да отпусне средства безвъзмездно, но с нейна помощ, обаче може да се отпусне кредит с нисък лихвен процент. Така областната болница ще изплати дължимото и ще започне да функционира правилно. За него тя не е фалирала и всички спекулации по тази тема само могат да я докарат до по-лошо състояние и загуба на пациенти.

Кметът призова съветниците да се обединят около идеята да се изпрати обща декларация до МЗ, което да даде гаранции за отпускане на кредит.

Част от съветниците поискаха, буквало кметът да доведе на следващо заседание министъра на здравеопазването Кирил Ананиев..

Каменов обаче обясни, че болницата е държавна и общината притежава само 7% от нея. Министърът е на висш пост и  може да бъде поканен да присъства, но той сам преценява дали да дойде или не. Никой не може да го доведе на сила, коментира той.

Общинският съветник от ДПС, Борислав Банчев също даде мнение по въпроса, като обвини мениджмънта на болницата за сегашното й състояние. Според него не е нормално градът да е пълен с частни лечебни заведения, а държавна болница да не може да функционира самостоятелно. Това означава, че частният сектор работи по-добре от държавния. Като пример беше подхвърлен фактът, че д-р Иво Ралчовски строи нова очна клиника, а такова отделение в болницата няма.

Общинският съветник от ГЕРБ д-р Иво Ралчовски опонира на твърденията в зала.

Обвинението му беше отхвърлено след като самият Ралчовски се изказа против внесената декларация и също намекна за политическата намеса на БСП. Той напълно защити кмета Каменов. Каза, че болницата не е фалирала и функционира добре, предвид състоянието й. Лекарят заяви, че искрено се възхищава на хората, които работят в болницата. Медикът увери, че и самият той като гражданин следи проблемите с нея и вярва, и е убеден, че тя ще съществува и в бъдеще.

Въпреки бурните дебати, съветниците така и не взеха никакво решение за болницата. Заради противоречащите си понякога до безумие тези и контра тези, така и не се разбра точно какво се случва в нея.

Това беше и причината Марин Цветков от ВМРО да напусне демонстративно заседанието, като каза, че това е най-безсмислената сесия до този момент и, че той не желае да става свидетел на ниша, затрупана от политически дивиденти.

Очаквано Цветелина Дамяновска отново взе думата, но отговори единствено на оставения от Цветков празен стол.

Поне едно стана ясно – на следващото събрание на Общинския съвет ще бъде поканен представител на новия борд на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“. Идеята е да стане ясно в залата, какво ще е конкретното бъдеще в лечебното заведение. А самото заседание ще бъде на 30.07.2019г.