БСП във Враца отново са в спор за кандидатската листа на Столетницата за предстоящите избори.

След проведен късно снощи избор, комисия в състав Кръстьо Трендафилов – председател и членове Павел Пешев и Радка Тошева реши, че втори в листата за кандидати за народни представители ще бъде председателят на Областния съвет на червените Ивайло Лилов.

Броят на гласувалите снощи членове на Областния съвет на БСП е 32-ма, при имащи право на глас 33-ма, а недействителната бюлетина е една.

Защо от листата отпада Иван Иванов?

В бюлетината за гласуване на Областния съвет на БСП за Враца са били отбелязани двама кандидати – Ивайло Лилов и Иван Иванов.

Гласуването се е провело тайно, като общините са идвали по график, за да упражнят вота си.

Източник на “Зов нюз” твърди, че правилата за гласуване не са били пуснати предварително в мейла, а са били обяснени на място.

“Очаквахме, че гласуването ще бъде по азбучен ред и се изненадахме като видяхме бюлетината. Още по-нелепо ни се стори, че за да бъде бюлетината реална, трябваше да имаме 8 отметки и за други кандидати и само за 1 за Враца, където кандидатите бяха двама.

Така след проведеното гласуване Ивайло Лилов печели 17 гласа, а Иван Иванов – 14 гласа. 

Според тези правила за гласуване обаче Иван Иванов изцяло отпада от кандидатската листа и остава извън играта.

“Това изглежда е някаква манипулация! По този начин врачанските социалисти остават без тяхната кандидатура в листата“, твърдят източници на “Зов нюз”.

Според тях Ивайло Лилов има повече номинации от други населени места, отколкото от община Враца.

Дали недоволните ще предприемат действия относно проведения избор, ще стане ясно в следващите дни.

Иначе третото място е определено за гражданска или коалиционна квота. Кой ще го заеме ще стане ясно до края на седмицата, тъй като Националният съвет на партията трябва да вземе това решение.

На четвърто място се нарежда бившият кмет на Мездра Генади Събков, а след него Даниела Цолова, двамата са с по 31 гласа.

Шестото място отново е определено за гражданска или коалиционна квота.

Най-много гласове, освен тези на вече изброените са получили Крум Сотиров и Камелия Павлова, които също са с по 31 гласа, след тях се нареждат Ирина Цонова с 30 гласа и Вълчо Златанов с 20 гласа.

Дали това ще бъде официалната кандидатска листа на врачанските социалисти и кога ще бъде публично оповестена тя, все още не е ясно.

Според запознати, предстои пореден трус в местната структура, предизвикан именно от оформянето на бюлетината и начина на гласуване.