Петима министри ще бъдат сменени. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след провелия се Коалиционен съвет.

Кирил Ананиев поема поста на финансовия министър Владислав Горанов. В здравното министерство влиза Костадин Ангелов. Вътрешното министерство поема Христо Терзийски, Марияна Николова поема министерството на туризма, а Лъчезар Борисов сменя Емил Караниколов.

Припомняме, че до кадровите промени се стигна след избухването на протестите. Миналата седмица Борисов поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

„Младен Маринов е сменен заради действията на полицията по време на протеста. Не съм съгласен на насилие. Той ще бъде заместен и заради инцидента на “Росенец“, заяви премиерът.

„Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса, защо контролът на Комисията по хазарта пет години е бил занижен. Караниколов се справя в много сфери, но започнах да чувам много неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или така наречените грантове в министерството на икономиката. Искам там контролът да бъде изключително строг“, каза министър-председателят.

На въпроса как ще бъде променена неговата позиция, премиерът заяви, че след края на мандата ще отиде да управлява партията си.

„Отивам да си ръководя партията и да си укрепваме структурите, защото сега всички я „ръфат“ отстрани, тъй като ние сме ангажирани на 100% от правителството.“