Гълъбарник или свърталище на наркомани – това са алтернативите за една от знаковите сгради в района на болницата, в която през годините са работили едни от най-големите имена в кардиологията във Враца, а след това и екипът на ТЕЛК .

В момента мястото е превърнато в гълъбарник и частен склад, установи проверка на “Зов нюз”.

Историята иронично ще я озаглавим “Гълъбарникгейт” …

Посетихме мястото в съботната сутрин на 13-ти август, вратата на сградата беше заключена, но въпреки това репортерското ни око успя да види някои от най-любопитните пернати.

Това съвсем не беше лесно, защото прозорците са мръсни и допълнително покрити с картон и решетки, така че гълъбите могат да се видят само в най-високата им част.

При обиколка на обекта и ориентирайки се по звука, екипът ни установи, че птиците са “настанени” в цялата дясна половина на сградата.

Върнахме се отново в следобедните часове и намерихме на място “стопанина” на гълъбарника.

Оказа се, че той е служител на МБАЛ “Христо Ботев” – Враца, който отказа да се представи пред репортер на медията ни, но сподели че ключ от сградата има още от старото АСЧ на МБАЛ-“Христо Ботев”-Враца.

Служителят на болницата каза още, че отглеждането на гълъбите е просто негово хоби.

Мъжът не отговори на въпроса ни дали директорът на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев е запознат за какво точно се използва старата сграда и не ни допусна да снимаме в обекта.

Успяхме обаче да заснемем входа, където бяха прилежно подредени и … нови автомобилни гуми, за които служителят на болницата любезно ни обясни, че си ги е докарал от Германия.

От разказа на влезлия в незаконно владение на сградата болничен служител стана ясно, че на това място се докарват и различни видове отпадъци от болницата, които после се извозват от фирма от Монтана.

Не стана ясно обаче какви точно са отпадъците.

За финал мъжът обясни, че ако не е той да стопанисва сградата, то тя би се превърнала от гълъбарник в свърталище на наркомани.

Питаме кои са отговорните лица, които са позволили да бъде създаден незаконен гълъбарник до лечебните заведения, намиращи се на територията на болничния комплекс?

Опасно ли е това за болните, които се лекуват в близките центрове?

Запознат ли е директорът на болницата д-р Петър Керемедчиев с “Гълъбарникгейт”?

Екипът ни направи опит да се свърже с него, но до публикуване на материала не получихме отговор на нашите обаждания.

За финал припомняме, че още през 2019 г. Министерски съвет даде позволение да бъдат продадени бившите сгради на ТЕЛК.

Болницата продава бившите сгради на ТЕЛК