97  са загиналите при пътни инциденти в България от началото на годината.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата.

Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато те са управлявани от пияни и дрогирани шофьори, в момента се оспорват пред Конституционния съд, припомня Владимир Тодоров: “Ще видим как ще се произнесе Конституционният съд. За мен това е една положителна мярка”.

Подобна мярка с конфискуването на автомобили се прилага и в много други страни: “Дори в някои държави действа не за такива сериозни нарушения като алкохол и наркотици, а като превишена скорост”.

От асоциацията посочват още, че у нас автопарка е много стар.

Необходимо е, казва още Тодоров, при извършването на годишните технически прегледи данните да постъпват в реално време в Автомобилната администрация:

“След тежки пътнотранспортни произшествия се оказва, че една част от автомобилите не са технически изправни – било със спирачна система, било с ходова част, но това се разбира, след като вече е настъпил инцидент и има пострадали хора, така че една част от катастрофите се дължат точно на тези недобре поддържани автомобили”.

Към момента в България няма тежки инциденти с електромобили.

Снимката е илюстративна!