6 450 лв. е сумата, която бе събрана по време на благотворителна инициатива, проведена на централния площад в Козлодуй на 14 септември. Средствата ще се използват за закупуване на електромиограф (ЕМГ) за неврологично отделение на общинската болница.

Акцията бе организирана от неформално гражданско обединение, подкрепено от управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Николай Димов, от кмета на общината – Маринела Николова, АЕЦ „Козлодуй”, НЧХП „Христо Ботев – 1879”, гр. Козлодуй, полицейското управление, пожарната служба и редица частни фирми.

Г-жа Милена Новак, която бе част от организаторите на събитието, изказа своите благодарности и призова присъстващите: „Време е да вземем нещата в наши ръце и да покажем, че има активни граждани, които милеят за общината, които със собствени сили и средства могат да допринесат за нашата си общност. Лично аз вярвам много в това, че всичко зависи от нас, че промяната започва от нас. Благодаря на всички доброволци от спортен клуб по кикбокс „Златните момчета”, на младежкия парламент, на хората – служители в болницата, в централата, в общината, в читалището, които дариха времето си, за да организираме празника. И най-вече благодаря на стотиците дарители, които се включиха и наистина за по-малко от два часа успяхме да наберем тази голяма сума”.

Атракциите, които бяха организирани за мероприятието, развълнуваха малки и големи. Голямо въодушевление сред децата бяха линейката, пожарната и полицейският автомобил, където те влизаха, разглеждаха, пускаха сирени. Направиха се демонстрации на първа помощ, а студентът по медицина Патриция предоставяше здравна информация в специално изработени от нея брошури.

Водещият на събитието Веселин Искърски допринесе за доброто настроение и усмивките на площада в Козлодуй. Децата се забавляваха, возейки се на истинско магаренце с името Татяна.

В кампанията се включиха и редица доброволци, които предлагаха на посетителите сладкарски изделия срещу дарения. Над 400 меденки, ръчно приготвени от Рени и Деси, както и сладкиши от Жен Съвета към атомната електроцентрала, бяха оползотворени благотворително за празника.

Прекрасните изпълнители от балет „Хаос”, както и вълшебните гласове на Дея и Ралица, възпитанички на г-жа Людмила Алексиева от читалището, също допринесоха за хубавите емоции от събитието.

Спортен клуб по кикбокс „Златните момчета” направиха атрактивни демонстрации, а на място на площада бяха подредили целия си арсенал от спечелени купи и медали.

Кметът на община Козлодуй, инж. Маринела Николова, приветства присъстващите с думите: „Изключително се вълнувам всеки път, в който усещам такава истинска гражданска инициативност! Да, ние като община имаме задължение да подпомагаме общинската болница и го правим, но когато общността се обедини и заедно подкрепим подобни кампании резултатите са в пъти по-добри от просто институционалната помощ. Ангажирам се да предложа на общинските съветници да отпуснем от бюджета остатъка от средствата, за да се закупи електромиограф за нашата болница”.

Празникът завърши подобаващо с българско хоро, под звуците на общинския духов оркестър.