Във Враца официално бе даден стартът на нов туристически атракцион, предназначен за хора със специални потребности.

Каляската за хора с увреждания, която е дарена на града от сдружение “Благотворни приятели”, днес направи своите първи курсове в спортен комплекс “Христо Ботев”- Враца. Туристическият атракцион е първият по рода си в България и е пригоден за деца и за възрастни в инвалидни колички.

Проектът за туристическия атракцион е на сдружение “Благотворни приятели”. Част от финансирането идва директно от НАТО в Брюксел със сумата от 12 000 лева, а останалите 8 000 лева са финансирани от сдружението. Целта е хората, които са с ограничени двигателни възможности, също да изпитат нови емоции и да се насладят на туристическите забележителности, докато пътуват в специалната каляска.

Осигурена е възможност за тези, чието физическо състояние позволява, да управляват каляската заедно с кочияш. От “Благотворни приятели” споделиха, че този специален атракцион за хора с увреждания е единствен по рода си в България. “Горд съм, че с реализацията на този проект дадохме пример и за други български организации със сходна дейност на нашата, за да може да се случват повече добри дела.

Всеки един от нас от сдружение “Благотворни приятели” е отговорен член на нашата общност и като такъв солидарно подкрепя хората с увреждания. За мен е достатъчно, че днес сбъднахме една мечта за мнозина от тях и съм сигурен, че все повече хора със специални потребности ще имат желание свободно да разгледат забележителностите в нашия град, докато се возят в каляска, теглена от кочияш. От “Благотворни приятели” сме горди, че успяхме да реализираме този проект и с него допринесохме за това хората със специални потребности от общината да се чувстват още по-пълноценни членове на общността ни”, каза Мартин Харизанов, член на УС на “Врачанофили”.