Благодатният огън пристигна у нас от Йерусалим.

„Тази светиня ни е толкова необходима, особено в тези дни на изпитания, през които преминаваме. Благодатният огън беше разпространен по целия православен свят. Слава богу, че и ние имаме възможността да донесем светинята в България. Нека тя ни осветява, нека божията благодатна помощ чрез нея да бъде върху всички нас. И така с тази светиня ние достойно и изпълнени с духовна радост да посрещнем празника“, каза митрополит Григорий.

На въпрос в какво здравословно състояние е патриарх Неофит, митрополит Григорий каза, че „не е нещо сериозно и обезпокоително“.

След посрещането на светинята у нас духовниците ще го занесат в параклиса на Синодалната палата. Оттам главният секретар на Светия синод ще го внесе в патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски”.

Междувременно стана ясно, че патриарх Неофит няма да участва във вечерното Великденско богослужение в храм „Свети Александър Невски“.

Службата ще оглави врачанският митрополит Григорий.

Това заяви самият той на летището.

Очаква се той, а не патриархът, да обяви в полунощ вестта за Христовото Възкресение. Това се случва за първи път, откакто Неофит оглави православната ни църква преди 8 години.