С остро писмо на вчерашните думи на вицепремиера Асен Василев реагираха петте национално представителни организации.

В него те искат извинение от Василев за изказванията и връщат вината за проблемите на трудовия ни пазар на некадърното управление и неграмотните и неквалифицирани работници, съобщава Сега.

Вчера в напрегнато заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество по трите бюджетни проекта Василев направи редица почти безпрецедентни изказвания срещу работодателите.

генерал агрохимикали

За тях се разбра от възторжени постове в социалните мрежи на синдикалните представители на срещата. След нея на онлайн брифинг вицепремиерът предаде позицията си доста по-дипломатично.

Според вече най-малко три източника, на заседанието вчера Василев е реагирал на спора за минималната заплата със следното изказване:

“От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро”

Освен това вицепремиерът е опонирал на бизнеса, че увеличението на минималната заплата води до по-висока безработица.

Казал е и нещо, за което официално много рядко се говори: “Няма да позволим да продължават картелите в малките и средните населени места за потискане на заплатите.” Всички тези цитати бяха предадени от Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” във “Фейсбук”.

Днес работодателите оборват част от аргументите на министъра като неверни. “В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!”, пишат петте организации.

“На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват”, обясняват за другото твърдение работодателите.

Те са обидени, че вместо да получи благодарност, бизнесът в такива общини сега е обявен за некадърен.

“Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече”, заявяват още организациите.

Срещу изпреварващото увеличение на минималната заплата, работодателите изтъкват, че този непремерен ръст води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд.

“Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ”, обясняват от бизнеса.

По показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател “популизъм на политиците”, който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме No 1, посочват подписалите писмото – БСК, БТПП, КРИБ, ССИ и АИКБ. Накрая те припомнят и своя поглед към пазара на труда и неговите недъзи:

„Некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е:

– принуден да плаща непосилни сметки за ел.енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България;

– с изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

– принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)”.

През последните две години няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем, твърдят още работодателите.

“Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега”, завършват те.