Окръжен съд – Монтана определи мерки за защита на трима жители на Лом, пострадали и свидетели по дело за нападение и побой в дома им, при което тежко пострада, а по-късно почина от травмите техен близък.  Според определените мерки привлечените като обвиняеми за престъплението лица нямат право да доближават и осъществяват контакт с пострадалите по какъвто и да било повод.

Зловещо меле между две фамилии в Лом завърши със смърт на 48-годишен мъж

На 9 август т. г. четирима мъже нахлули в дома на Горан Юлиянов/47 г./ в ломския квартал Младеново и му нанесли побой. Часове по-късно, след като бил настанен в болница, мъжът починал от получените травми. Служители на МВР задържали четирима извършители на побоя – Г. Т. М., М. С. М., П. Н. Ш. и П. С. Н.

Срещу тях бе образувано досъдебно производство и по искане на държавното обвинение Окръжен съд  наложи  на трима от тях – Г. М., М. М. и П. Ш. мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

На четвъртия обвиняем – П. Н., бе взета мярка „парична гаранция”.

 

През месец октомври тази година тримата задържани подадоха молби за изменение на наложените им мерки в по-леки, но Окръжен съд остави без уважение молбите им. Определението на съда бе обжалвано от обвиняемите и в края на м. октомври  Апелативен съд – София измени мерките на тримата в „Подписка“.

Близките на починалия след побоя Горан Юлиянов са се почувствали застрашени от четиримата обвиняеми, които са на свобода,  и са поискали от съда да  постанови мерки за защитата им.

Според молбата им обстоятелството, че обвиняемите по делото са на свобода, дързостта, с което е извършено престъплението и предишните криминални прояви на извършителите, както и фактите, че съпругата на починалия – Г. Т. Б., също  е пострадала при нападението, а двамата му сина И. Г. И. и Т. Г. И. са били търсени от нападателите за саморазправа, пораждат у тях страх от обвиняемите и притеснения за живота и здравето им.

След като се запозна с молбата и документите по делото и изслуша пострадалите, представителя на обвинението и обвиняемите, съдът  наложи забрана на  Г. Т. М., М. С. М., П. С. Н. и П. Н. Ш. да доближават пострадалите на разстояние по-малко от 50 м,  да осъществяват контакт с тях под каквато и да била форма, включително телефон, електронна, обикновена поща и факс, както и да посещават района на улицата, където живеят тримата пострадали.

Забраните, наложени с тези мерки, ще бъдат в сила до приключването на делото с влязла в сила присъда или когато производството бъде прекратено на друго основание.

Определението на съда е окончателно и не подлежи  на обжалване или протест.