120 души в село Долна Бешовица са се подписали в петиция за възстановяването на автобусния транспорт в общината. Хората буквално са откъснати от света, защото единственият автобус също е спрял курсовете си.

По този повод тази сутрин се проведе символичен протест, с който хората от село Долна Бешовица се придвижват до Роман, за да стигнат до влака, който пък е връзката им с Мездра, Враца и Плевен.

Откакто са спрели автобуса, медицинска сестра ходи пеша 6 км. от селото до Роман и обратно. Това правят и всички останали жители на селото, които могат да ходят.

По-възрастните обаче нямат възможност да стигнат до ЖП гарата в града, за да тръгнат оттам към съседните градове, да отидат на лекар или за лекарства.

Събралите се хора разказаха, че докато децата са били на училище са използвали за превоз училищните автобуси.

Кметът на Роман каза, че в момента търси решение и се консултира се с юристи.

“Субсидията, която получаваме от републиканския бюджет е крайно  недостатъчна, транспортното дружество не може да се самоиздържа. Ако субсидията се увеличи поне два пъти, би било възможно този проблем да бъде решен”, каза още Ролански.

Предстои на  сесията на общинския съвет да бъде обсъден този проблем, който засяга всички населени места в община Роман.

На протеста стана ясно, че Общината не е получил и една стотинка помощ за справяне с пандемията.

Снимка: БТВ