Без терминали за самотаксуване за електронни винетки посреща ГКПП Дунав мост всички, които влизат в страната.

За това сигнализираха шофьори, на които им се налага да преминават транзит през Русе и няма как да влизат с тежките камиони в града, предава Арена Медиа. Електронните винетки влязоха в сила от 1 януари за преминаване по пътищата в страната. Поради липсата на терминали за самотаксуване на граничния пункт, шофьорите се превръщат в нарушители на закона.

Според информацията от Агенция пътна инфраструктура в страната са разположени 500 терминали за самообслужване по основните пътни направления и граничните пунктове.

Очаква се в най-скоро време на ГКПП Дунав мост да бъдат поставени четири терминала,

чрез които ще могат да се купуват електронни винетки. Към момента вариант са близките бензиностанции, в сградата на Пътно управление в Русе, мобилният оператор А1 или през електронното приложение.

генерал агрохимикали

На 1 януари 2019 г. са продадени над 5 хил. бр. е-винетки за около 380 хил. лв. Това означава, че на всяка 20-та секунда е купувана една винетка и системата работи. От стартирането на електронната система за продажба на е-винетки за 2019 г. на 17 декември миналата година досега приходите от продажби са около 1,5 млн. лв.

Предстои да бъде изготвена подробна карта, която ще указва пътищата, за които е необходима е-винетка, въпреки че такава карта и в момента има публикувана.

Статистиката показва, че при купуване на годишна винетка ползването на цялата републиканската пътна мрежа струва за шофьор на лек автомобил 26 стотинки на ден.